x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Eni ar vrea ca Nabucco să fuzioneze cu South Stream

Eni ar vrea ca Nabucco să fuzioneze cu South Stream

10 Mar 2010   •   00:00

Grupul italian Eni ar dori ca gazoductele Nabucco şi South Stream să fuzioneze, cel puţin pentru o parte a traseului, urmând a avea beneficii comune.

Paolo Scaroni, directorul general al Eni, a sugerat în declaraţiile pregătite pentru summit-ul IHS Cera Week că toţi cei implicaţi ar beneficia.

"Avem aici o situaţie care ar fi denumită de bancherii de investiţii o potrivire strategică. Dacă toţi partenerii ar decide să fuzioneze cele două gazoducte pentru cel puţin o parte din traseu, am putea reduce investiţiile, costurile operaţionale şi am majora totodată randamentele", a arătat Scaroni, potrivit upstreamonline.com.
El a adăugat că cele două proiecte au deopotrivă puncte tari şi puncte slabe complementare.

CONCURENTE SAU COMPLEMENTARE?
Proiectul Nabucco este susţinut de Uniunea Europeană şi Statele Unite şi vizează transportul de gaze naturale extrase din regiunea Caspică. Gazoductul este dezvoltat de un consorţiu format din companiile Transgaz Mediaş, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), BOTAS (Turcia) şi RWE (Germania).

South Stream ar urma să transporte gaze produse în Rusia spre Europa, pe sub Marea Neagră, până în Bulgaria. De aici ar urma să se ramifice spre nord, prin Serbia, Ungaria şi Austria, până la centrul de depozitare de la Baumgartden, de lângă Viena, deţinut în proporţii egale împreună cu OMV. Ramura sudică ar traversa Grecia şi Marea Mediterană până în Italia. South Stream este dezvoltat de Gazprom, cel mai mare producător şi exportator de gaze naturale din lume, şi de grupul italian Eni.

BENEFICII ŞI ATUURI
"(Fuziunea) ar combina laolaltă, pentru Europa, furnizorii importanţi, actuali şi potenţiali, cât şi consumatorii majori - gazele şi piaţa gazelor. Şi ar atinge şi obiectivele strategice de diversificare a resurselor şi a rutelor de transit", a spus şeful Eni.

South Stream are avantajul că are asigurate sursele de gaze naturale pentru a fi transportate. Însă nu există un traseu bine stabilit, gazoductul putând ajunge inclusiv în România dacă Gazprom nu se va înţelege cu partea bulgară. De asemenea, nu are un studiu de fezabilitate gata, spre deosebire de Nabucco. Acesta are asigurată şi o parte din finanţare, însă are asigurate doar 8 miliarde de metri cubi de gaz din Azerbaidjan din totalul de 31 de miliarde de metri cubi. În schimb, South Stream, din moment ce nu are detaliile stabilite, nu are finanţare.

×
Subiecte în articol: economic