Bancherii mizeaza pe o scadere a dobanzilor atat la credite, cat si la depozite. Cat va fi dobanda anul viitor?
DANIELA IVAN
Optimistii spun ca pentru imprumuturi aceasta va cobori cu 10%, iar pesimistii cred ca este vorba de maxim 3-4 procente.
"Anul viitor afacerile se vor putea finanta cu dobanzi care vor cobori sub 10-15%, chiar s-ar putea ajunge la cifre comparabile cu rata inflatiei", a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor. Veste buna si pentru cetatenii care au sau intentioneaza sa-si cumpere bunuri de consum in rate. Dobanda pentru acest tip de imprumuturi va ajunge la 10-15%, anul viitor pe vremea asta. Acum, este in jurul a 25%", a precizat Ghetea. El a adaugat ca liberalizarea contului de capital prevazuta pentru anul viitor va contribui alaturi de inflatie la coborarea dobanzilor.
In schimb, Bogdan Baltazar, presedinte al BRD- Societe Generale, este mult mai pesimist. "Cred ca dobanda va scadea cu 3-4 puncte procentuale, nu mai mult", spune Baltazar. "Si la depozite, la fel. La anul pe vremea asta dobanda la depozitele in lei va fi de 12-13%", opineaza el. Explicatia? "Chiar daca cred in tinta de inflatie, aceasta este decembrie 2005/decembrie 2004, deci abia la finele lui 2005 ar putea interveni noua inflatie", explica Baltazar.
SANSA. Scaderea dobanzilor la afaceri este considerata de oamenii de afaceri o conditie obligatorie pentru ca firmele autohtone sa poata sa devina competitive si puternice. "In aceasta atmosfera deosebit de optimista in ceea ce priveste investitiile depinde de firmele romanesti sa-si achizitioneze cele mai bune finantari. Insa si sistemul bancar ar fi bine sa transmita mai repede acest efect de scadere a dobanzilor catre economia romaneasca", a declarat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
Citește pe Antena3.ro