x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Evaziunea fiscală a intrat în vizorul Guvernului

Evaziunea fiscală a intrat în vizorul Guvernului

de Daniela Ivan    |    04 Ian 2011   •   18:44

Guvernul va forma un grup de lucru care să stabilească procedurile de impozitare a veniturilor nedeclarate şi va solicita asistenţa tehnică de la Banca Mondială. Ajutorul extern se referă atât la elaborarea actului normativ, cât şi la instruirea angajaţilor care vor fi implicaţi în acţiunea de control. „Am decis formarea unui grup de lucru care va elabora normele de aplicare a modificărilor la Codul Fiscal privind impozitarea veniturilor nedeclarate. Forma elaborată a acestor norme va fi discutată în ianuarie cu experţii Băncii Mondiale, instituţie care va oferi asistenţă tehnică la ela­borarea acestor norme, precum şi asistenţă în instruirea personalului”, a declarat ministrul Finanţelor.

El a amintit că la nivelul ministerului va fi format un departament, alcătuit din specialişti ai Ministerului Finanţelor şi ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, care se va ocupa de impozitarea veniturilor nedeclarate.

Fiscul mai doreşte şi să modifice Co­dul Fiscal, astfel încât să în­lo­cu­ias­că sistemul de stabilire prin autoimpunere a impozitului pe venit, introdus pentru veniturile realizate începând cu 1 ianuarie 2010, cu sistemul de stabilire a impozitului pe cale administrativă, de organul fiscal. Adică, contribuabilul să nu-şi mai estimeze singur veniturile, ci acestea să fie stabilite de Fisc în funcţie de natura activităţii.

ANAF vrea ca persoanele care lucrează în străinătate să-şi declare veniturile din salarii şi alte re­mu­ne­raţii similare obţinute de persoane fizice rezidente în România pentru activitatea salarială sau dependentă desfăşurată în ţările cu care există convenţie de evitare a dublei im­pu­neri. Pentru aceasta, for­mularul 251  va fi adaptat.

×
Subiecte în articol: economia