x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Exporturile de mac pentru opiu din Afganistan au scăzut cu 95%

Exporturile de mac pentru opiu din Afganistan au scăzut cu 95%

de Redacția Jurnalul    |    05 Noi 2023   •   22:00
Exporturile de mac pentru opiu din Afganistan au scăzut cu 95%
Sursa foto: Hepta

Producția de mac din Afganistan, principalul furnizor mondial, a scăzut dramatic după interzicerea cultivării acestei plante din 2022, de către administrația talibană, arată un raport al ONU, citat de Reuters.

Din mac se extrage opiu, substanță folosită pentru calmarea durerilor persoanelor cu boli grave dar este și stupefiant, vândut pe piața neagră.  

Biroul ONU pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) a precizat că, în 2023, cultivarea opiului a scăzut în întreaga țară, reucându-se la 10.800 de hectare (26.700 de acri), de la 233.000 de hectare în anul precedent, reducând oferta cu 95%, la doar 333 de tone.

Acest lucru a pus presiune asupra fermierilor din Afganistan, unde majoritatea oamenilor depind de agricultură, iar valoarea exporturilor de mac a depășit uneori valoarea tuturor bunurilor exportate oficial.

Scăderea bruscă a producției de mac ar putea avea consecințe majore pentru economia unei țări în care aproximativ două treimi din populație are nevoie de ajutor umanitar, se arată în raport.

„În următoarele luni, Afganistanul are nevoie urgentă de investiții puternice în mijloace de trai durabile pentru a le oferi agricultorilor afgani oportunități pentru a nu se mai ocupa de opiu. Acest lucru reprezintă o șansă reală de a obținere rezultate pe termen lung împotriva pieței ilicite a opiului și a daunelor pe care aceasta le provoacă, atât la nivel local, cât și global”, a declarat Ghada Waly, director executiv al UNODC.

Scăderea ofertei din Afganistan - despre care se estimează că furnizează aproximativ 80% din opiul ilegal din lume - ar putea duce, în cele din urmă, la o scădere a consumului de opiu la nivel internațional, dar riscă, de asemenea, să intensifice utilizarea la nivel mondial a unor alternative, precum fentanilul sau opioidele sintetice, arată UNODC.

Liderul spiritual suprem al talibanilor a interzis cultivarea narcoticelor, în aprilie 2022, iar Ministerul de Interne din această țară a transmis că va distruge orice culturi rămase. În timpul guvernării anterioare, talibanii au interzis în 2000 cultivarea macului, deoarece căutau legitimitate internațională, dar s-au confruntat cu o reacție populară.

Multe dintre provinciile în care talibanii au avut în mod istoric un nivel ridicat de susținere, cum ar fi sudul Helmand, au o mare concentrație de culturi de mac pentru opiu. UNODC spune că mulți agricultori au trecut la cultivarea grâului, dar acest lucru a adus venituri mult mai mici decât cele obținute din cultivarea macului.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: mac opiu talibani afganistan