x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Falimentul băncii Lehman Brothers produce scăderea cotaţiilor bursiere a acţiunilor marilor companii europene

Falimentul băncii Lehman Brothers produce scăderea cotaţiilor bursiere a acţiunilor marilor companii europene

15 Sep 2008   •   00:00

Peste 300 dintre cele mai mari companii europene au înregistrat scăderi în deschiderea şedinţei bursiere de luni, ca urmare a impactului pe piaţa financiară internaţională a solicitării grupului financiar american Lehman Brothers de intrare sub protecţia legii falimentului.



Peste 300 dintre cele mai mari companii europene au înregistrat scăderi în deschiderea şedinţei bursiere de luni, ca urmare a impactului pe piaţa financiară internaţională a solicitării grupului financiar american Lehman Brothers de intrare sub protecţia legii falimentului.

Indicele FTSEurofirst 300, care include cele mai importante companii europene, a scăzut până la 8:43 GMT cu 3,1%, la 1.118,1 puncte, cel mai scăzut nivel din ultimele două luni, după ce a închis şedinţa de tranzacţionare de vineri în urcare cu 1,9%.

Dintre cele 314 titluri din care este alcătuit indicele, 311 s-au depreciat.

Banca americană de investiţii Lehman Brothers a cerut, luni, intrarea sub protecţia falimentului, după ce nu a reuşit refinanţarea activelor cu grad ridicat de risc.

Lehman Brothers este unul dintre cele mai mari grupuri de investiţii care s-au prăbuşit după 1990, anul în care Drexel Burnham Lambert a cerut intrarea sub protecţia falimentului.

Băncile europene au consemnat cele mai mari scăderi, acţiunile BNP Paribas, Credit Agricole, Dexia, Fortis şi Societe Generale afişând pierderi de 6-9%.

Un impact negativ major asupra sectorului financiar a avut şi solicitarea asigurătorului american American International Group privind obţinerea unei finanţări pe termen scurt de la Rezerva Federală a SUA (Fed), a cărei valoare se ridică, potrivit cotidianului american The New York Times, la 40 de miliarde de dolari. Compania a solicitat creditul pentru a stopa procesul de reducere a ratingurilor pentru credite.

Fed a hotărât duminică să accepte acţiuni pe post de garanţii pentru împrumuturi urgente şi să suplimenteze volumul de certificate de stat pe care le oferă în cadrul unui program de finanţare.

"Ne confruntăm cu o criză dramatică a creditelor (...) iar faptul că banca centrală include şi acţiunile între garanţiile pe care le acceptă ar putea oferi o anumită siguranţă pieţei, dar nu sunt sigur. Fed face tot posibilul pentru a evita o prăbuşire majoră", a declarat Valerie Plagnol, specialist al companiei CM-CIC Securities, din Paris.

În plus, Bank of America, cea mai mare bancă comercială din SUA, a anunţat luni că a încheiat un acord pentru achiziţia grupului financiar Merril Lynch, pentru 50 miliarde dolari.

Acţiunile băncii elveţiene UBS au scăzut cu 8,4% în urma informaţiilor apărute duminică în presă privind reducerea cu cinci miliarde de euro a capitalului pentru investiţii riscante, în a doua jumătate a anului.

În SUA, indicele Standard & Poor's 500 al celor mai importante companii cotate la bursă a închis şedinţa de dumincă în scădere cu 3%, după anunţul Lehman Brothers, semnalând o scădere a acţiunilor şi în deschiderea şedinţei de tranzacţionare de luni.

Bursele din Japonia, Hong Kong, Coreea de Sud şi China au fost închise luni, ca urmare a unor sărbători naţionale.
  • Mediafax

×
Subiecte în articol: economic lehman brothers