x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Falimentul personal, soluţie pentru criza francului. Deputaţii vor să voteze rapid legea insolvenţei personale

Falimentul personal, soluţie pentru criza francului. Deputaţii vor să voteze rapid legea insolvenţei personale

de Daniela Ivan    |    20 Ian 2015   •   20:33
Falimentul personal, soluţie pentru criza francului. Deputaţii vor să voteze rapid legea insolvenţei personale

 Proiectul insolvenţei persoanelor fizice a devenit o prioritate pentru deputaţi după ce francul elveţian s-a întărit exagerat de mult în raport cu leul, deşi stă prin sertarele comisiilor de specialitate de mai mulţi ani.

Patru proiecte
Comisia juridică de la Camera Deputaţilor se întruneşte astăzi pentru proiectul insolvenţei persoanelor fizice, iar dezbaterea în plen va avea loc în 24 de ore de la finalizarea raportului. Preşedintele Comisiei juridice de la Camera Deputaţilor, Bogdan Ciucă, a declarat ieri că au fost depuse patru proiecte de lege privind insolvenţa persoanelor fizice, iar acestea vor fi contopite într-unul singur.

"De mâine, până la finalizarea raportului, Comisia juridică se va întruni pentru proiectul privind insolvenţa persoanelor fizice. Noi deja avem la comisie patru proiecte de lege care vizează acest subiect ", a spus Ciucă la Palatul Parlamentului. Acesta a mai adăugat că se va decide astăzi pe ce proiect se va lucra, probabil pe cel depus de deputatul Ana Birchall pentru că este cel mai complex şi are un parcurs favorabil, fiind votat de Senat.

Şi Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor va discuta astăzi despre măsurile necesare pentru diminuarea impactului aprecierii francului elveţian asupra creditelor acordate în această monedă. Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a cerit luni convocarea în sesiune de urgenţă a Parlamentului pentru adoptarea legii insolvenţei persoanei fizice, ca modalitate de a ajuta împrumutaţii în franci.

Francul a făcut un pas înapoi
După cinci zile de creşteri record, francul elveţian a făcut ieri un pas înapoi în raport cu leul. Banca Naţională a României a calculat un curs de 4,4354 lei/franc, cu 3,62 bani sub cel din şedinţa de luni, de 4,4716 lei/franc, dar cu 69,39 bani mai mare decât miercuri, 14 ianuarie, înainte de decizia Băncii Naţionale a Elveţiei. Casele de schimb ale băncilor vindeau ieri francul cu 4,5-4,540 lei, sub nivelul de luni.

Croaţia vrea curs fix. Polonia mai aşteaptă
Guvernul din Croaţia a anunţat că vrea să introducă un curs de schimb valutar fix franc/kuna, timp de un an, pentru a-i ajuta pe cei 60.000 de croaţi care au credite ipotecare în moneda elveţiană. Guvernul croat vrea să fixeze cursul la 6,39 kuna pentru un euro, în linie cu schimbul valutar anterior deciziei băncii centrale elveţiene de a renunţa la plafonul minim de 1,2 franci/euro. Însă, decizia guvernului de la Zagreb trebuie aprobată de parlament. Guvernul din Polonia a anunţat că ar putea să îi sprijine pe cei care care au credite ipotecare în franci elveţieni, în condiţiile în care cursul de schimb valutar se va menţine la peste 4 zloţi pentru un franc. Banca Naţională a Elveţiei (BNS) a luat prin surprindere joi, 15 ianuarie, pieţele financiare din întreaga lume după ce a renunţat la pragul minim de 1,20 franci pentru un euro. Anunţul a provocat o apreciere de 30% a monedei elveţiene în raport cu euro.

×