x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fără bani de benzină

Fără bani de benzină

26 Feb 2010   •   00:00

Criza şi şomajul din România vor duce la scăderea cererii de carburanţi cu 5% în acest an, după ce a mai scăzut alţi 6% în 2009, potrivit estimărilor realizate de Petrom.



"Piaţa carburanţilor va avea o evoluţie diferită în 2010 faţă de 2009. Va fi mai negativă la piaţa de retail, având în vedere situaţia dificilă prin care trece România, scăderea consumului, creşterea şomajului. O scădere mai mică va înregistra industria, care ar putea avea o revenire pe plus în a doua jumătate a anului. Vedem per total o scădere de 5% a pieţei carburanţilor în 2010", a declarat ieri Mariana Gheorghe, directorul executiv al Petrom, într-o conferinţă de presă.

PETROM CERE SCUMPIREA GAZELOR
Compania vrea să-şi finanţeze o parte din investiţiile anuale de 1,2-1,5 miliarde de euro din alinierea preţului la gazele de producţie internă. "ANRE încalcă directivele europene", a precizat Mariana Gheorghe. "Se creează discriminare între producătorii locali şi gazul de import, pentru că avem acelaşi produs cu aceleaşi calităţi, dar cu preţ diferit", a spus Gheorghe. Preţul recomandat de ANRE pentru producţia internă este de 162 de dolari pe mia de metri, în vreme ce importurile se fac la 330 de dolari pe mia de metri cubi, iar alinierea ar însemna dublarea preţului.

×
Subiecte în articol: economic