x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fără comisioane

Fără comisioane

de Daniela Ivan    |    16 Mar 2010   •   00:00

Băncile nu vor mai putea încasa comisioane la rambursările anticipate pentru împrumuturile cu dobândă variabilă, iar celelalte comisioane sunt limitate la 1%. Măsura va fi aplicată începând cu 11 iunie.



Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) lucrează la un proiect de lege care să transpună în legislaţia românească Directiva 2008/48/CE a Parlamentului European. Aceasta devine obligatorie pentru toate statele membre de la 11 iunie. Vestea bună este că directiva europeană va aduce mai multă protecţie şi pentru cei peste 7 milioane de români care au luat credite.

"Băncile dispun de 90 de zile pentru modificarea contractelor de credite aflate în derulare. Am considerat că la contractele aflate în derulare trebuie aplicate condiţiile în vigoare, chiar dacă acestea au fost modificate pe parcursul perioadei de desfăşurare", a spus Constantin Cerbulescu, preşedintele ANPC.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă la care lucrează ANPC se aplică tuturor contractelor de credit, inclusiv creditelor ipotecare şi imobiliare, indiferent de valoarea totală a creditului, precum şi contractelor de leasing, care vor prelua majoritatea condiţiilor impuse în prezent de legislaţia românească în cazul creditelor de consum. El se aplică şi împrumuturilor vechi.

×
Subiecte în articol: economic