x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fermierii ar putea beneficia de o acciză redusă la motorină

Fermierii ar putea beneficia de o acciză redusă la motorină

12 Mar 2010   •   00:00

Fermierii ar putea beneficia, pe perioada 2010-2012, de o acciză redusă pentru motorina utilizată în agricultură, de 21 euro pe 1.000 de litri, faţă de acciza standard de 293 euro pe 1.000 de litri, sprijin care presupune un efort bugetar anual de 190 milioane euro, scrie Mediafax.

Nivelul redus al accizei se va aplica pentru o cantitate totală anuală de motorină de maxim 700,646 milioane litri utilizată drept combustibil la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern, privind instituirea schemei de ajutor de stat, elaborat de ministerele Agriculturii şi Finanţelor.

Acciza redusă va fi de 21 de euro pe 1.000 de litri.

Beneficiarii proiectului vor fi persoanele juridice şi producătorii agricoli individuali persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, precum şi asociaţiile de producătorilor agricoli care exploatează terenuri agricole şi efective de animale sau execută lucrări de îmbunătăţiri funciare.

Fermierii au cerut autorităţilor, în mai multe rânduri, reducerea accizei la motorină. Federaţia Naţională a Patronatelor din Agricultură anunţa, în ianuarie, că agricultorii români cumpără motorina la un preţ dublu faţă de producătorii din alte state UE, cauza acestei diferenţe de preţ fiind accizele ridicate.

×