Reprezentanţii întreprinderilor mici şi mijlocii cer autorităţilor să renunţe sau măcar să amâne cu un an noua modalitate de impozitare a proprietăţilor cuprinsă în noul Cod Fiscal.
Cod Fiscal care se va aplica din 2016 vine cu o schimbare majoră în ceea ce priveşte impozitului pe clădiri, calculul se va face în funcţie de destinaţia imobilului adică dacă este utilizată pentru locuit, pentru afaceri sau mixt. Până în ianuarie 2016, plata se făcea în funcţie de proprietarul clădirii, dacă acesta era o persoană fizică sau una juridică. Pentru firmele de apartament impozitele pe proprietate pot creşte şi de 20 de ori.
"Acel impozit pe care trebuie să îl plătească IMM-urile pe spaţiul de desfăşurare a activităţii este o problema mare pentru cei foarte mici. Dacă impozitul va fi prea mare, vor muri multe dintre IMM-uri. Este vorba şi despre persoanele fizice autorizate, dar şi despre firmele foarte mici, care au sediul acasă.”, a declarat Liviu Rogojinaru, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.
1,2 milioane de firme şi PFA erau active în iulie 2015. Peste trei sferturi au sediile sociale în locuinţele patronilor.
Întreprinzătorii care au sediile în locuinţele proprii trebuie să aleagă. Fie să plătească impozite pe proprietate majorate, fie să nu-şi mai deducă cheltuielile cu utilităţile pentru a putea plăti impozitul la nivelul actual.