x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Firmele, obligate la transparenţă. Contractele vor fi postate trimestrial pe site-urile companiilor de stat

Firmele, obligate la transparenţă. Contractele vor fi postate trimestrial pe site-urile companiilor de stat

de Daniela Ivan    |    19 Aug 2014   •   19:24
Firmele, obligate la transparenţă. Contractele vor fi postate trimestrial pe site-urile companiilor de stat
Sursa foto: Thinkstock

Companiile de stat aflate în subordinea Departamentului pentru Energie vor fi obligate să fie transparente. “Ministrul delegat pentru Energie a emis un ordin de ministru pentru întărirea regulilor de guvernanţă corporativă în societăţile de stat din domeniul energetic, ordin pe care Direcţia Generală Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului în Energie trebuie să-l pună în aplicare în perioada imediat următoare”, se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Energie.

Ordinul vizează o mai bună monitorizare a sistemului de achiziţii publice existent în societăţile energetice de stat, precum şi transparentizarea modului de acordare a sponsorizărilor. Totodată, companiile vor fi obligate să-şi facă strategii de dezvoltare, valabile pentru un orizont de timp de minimum zece ani.

Sponsorizările vot fi publicate anual
Contractele de achiziţii care depăşesc valoarea de 100.000 de euro (în cazul achiziţiilor de servicii), respectiv 500.000 de euro (pentru bunuri şi lucrări) vor fi publicate trimestrial pe site-urile companiilor energetice de stat. De asemenea, în luna ianuarie a fiecărui an, societăţile vor publica într-un raport anual toate sponsorizările efectuate în anul anterior. Conform ministrului Răzvan Nicolescu, este “necesară creşterea transparenţei pentru tot ceea ce înseamnă sistemul de achiziţii publice şi sistemul de sponsorizări în companiile de stat din sectorul energetic”. Mai mult, ministrul delegat pentru Energie vrea ca  fiecare societate să aibă o gândire strategică, pe termen mai lung, care să depăşească durata mandatelor actualilor administratori. “Toate aceste măsuri sunt o continuare a eforturilor de îmbunătăţire a guvernanţei corporative, de transparentizare şi eficientizare a societăţilor de stat din subordinea Departamentului pentru Energie”, a precizat Nicolescu.


×