Scrisoarea de intenţie cu FMI va putea trece de Consiliul Economic şi Social (CES) şi fără acordul sindicatelor, a declarat ieri preşedintele Consiliului, Florian Costache. "CES-ul poate să dea aviz favorabil, aviz nefavorabil sau aviz cu poziţia părţilor. Ultimul caz este posibil dacă partea sindicală este împotrivă, Guvernul este pentru, iar patronatele se abţin", a declarat Costache într-o conferinţă de presă.
Consiliul Economic şi Social este o instituţie publică tripartită şi are 45 de membri, dintre care 15 de la sindicate, 15 din partea patronatelor şi 15 de la Guvern. Avizul favorabil necesită acordul a trei pătrimi din voturile celor prezenţi. Pentru a fi luată o decizie în CES este nevoie ca toate părţile să fie prezente. Liderii confederaţiilor sindicale au cerut preşedintelui Consiliului Economic şi Social să amâne pentru luni şedinţa plenului CES pentru discutarea memorandumului cu FMI, deoarece nu au primit încă datele de la Ministerul Finanţelor privind cifrele exacte pe care se fundamentează măsurile de austeritate.
Sindicatele au propus ca vineri să lucreze comisia de specialitate a CES, iar întrunirea extraordinară a plenului Consiliului să fie reprogramată pentru luni, în cazul în care datele vor ajunge la sindicate miercuri sau joi.
Liderul Cartel ALFA, Bogdan Hossu, a precizat că CES nu poate da un aviz în cazul scrisorii de intenţie cu FMI dacă cei 15 reprezentanţi ai sindicatelor în Consiliu nu participă la şedinţa plenului. Liderul sindical a subliniat că şedinţa CES va fi programată în funcţie de ziua în care vor primi datele pe care s-a făcut justificarea pentru FMI, de la Ministerul de Finanţe.