x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI ne cere sa crestem impozitele

FMI ne cere sa crestem impozitele

26 Ian 2005   •   00:00

ECONOMIC
Premierul Calin Popescu Tariceanu a avut ieri prima intalnire cu delegatia FMI. Desi au tinut doar o ora, discutiile au fost tensionate de solicitarile reprezentantilor Fondului.
VALI BLANARU

INTALNIRE. Emanuel van der Mensbrugghe (stanga) si Calin Popescu Tariceanu au stabilit principalele puncte ale negocierilor care vor avea loc zilele urmatoare
Guvernul isi propune sa inregistreze o crestere economica solida si stabila, bazata pe mentinerea sub control a deficitului bugetar si a echilibrelor macroeconomice, care sa conduca la reducerea inflatiei si la cresterea puterii de cumparare a populatiei, a afirmat premierul Calin Popescu Tariceanu, dupa runda de negocieri cu delegatia FMI. Tariceanu s-a intalnit cu o delegatie a FMI, condusa de Emanuel van der Mensbrugghe, negociatorul-sef in relatia cu Romania. Principalele subiecte discutate au fost obiectivele macroeconomice pentru 2005, stadiul privatizarii, mediul de afaceri.

PROBLEME. "FMI este nemultumit de faptul ca relaxarea fiscala facuta la inceputul anului prin introducerea cotei unice de impozitare cu 16% a veniturilor si a profitului a lasat un gol la bugetul statului de 1% din PIB. Aceasta gaura va fi acoperita prin majorarea unor impozite si taxe", ne-au declarat surse apropiate negocierilor. Potrivit acestora, Fondul va cere Romaniei sa aplice mai repede majorarea accizelor la benzina si motorina, prevazuta pentru inceputul lunii iulie.

Reprezentantii FMI sunt nemultumiti de faptul ca majorarea accizelor la benzina realizata anul trecut nu s-a resimtit prea tare in cresterea incasarilor la bugetul de stat, deoarece a fost diminuata de scaderea cursului euro. "Oficialul FMI a precizat ca va urmari cu atentie situatia macroeconomica a Romaniei si a amintit, in context, de faptul ca autoritatile de la Bucuresti au inregistrat unele intarzieri in ceea ce priveste ajustarea tarifelor la energie", au spus sursele citate.

DEFICITE. FMI considera ca deficitul fiscal de 1,5% din PIB, prognozat de Guvernul Taricenau, este mare. Expertii Fondului mizeaza mai degraba pe o limita de cel mult 0,8% din PIB.

Un alt punct dur pe lista negocierilor este cresterea Taxei pe Valoare Adaugata la 20%, Guvernul Tariceanu exprimandu-se deja impotriva acestei masuri.

Negociatorul Fondului a amintit, de asemenea, de necesitatea mentinerii unei politici bugetare echilibrate, inclusiv la nivelul companiilor de stat.

PLANGERI
Tariceanu a amintit, intr-o declaratie acordata la sfarsitul discutiilor, de decizia fostului Executiv de a majora, in etape succesive, salariile unor categorii de bugetari si care obliga actualul Cabinet sa aplice aceeasi masura pentru categoriile exceptate in 2004, pentru a evita "producerea dezechilibrelor in ierarhia functiilor publice" din punct de vedere al salarizarii. Prioritatile macroeconomice ale Guvernului pentru 2005 vor fi analizate in detaliu, impreuna cu expertii Fondului Monetar International, in urmatoarele zile, la nivelul Ministerului Economiei si Ministerului Finantelor.
×
Subiecte în articol: economic