x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI: Situaţia e albastră

FMI: Situaţia e albastră

de Daniela Ivan    |    04 Aug 2010   •   00:00

Delegaţia Fondului a temperat optimismul lui Boc



FMI a finalizat radiografierea economiei româneşti după nouă zile de analize şi discuţii cu autorităţile de la Bucureşti. Diagnosticul este dur, Guvernul ar trebui să facă rost anul viitor de cel puţin 3 miliarde de euro pentru a se încadra în ţinta de deficit bugetar de 4,4% din PIB, prognozată pentru 2011. Asta înseamnă că mai trebuie reduse încă 2,4 puncte procentuale din PIB, ceea ce înseamnă 3 miliarde de euro, faţă de deficitul cu care se va încheia acest an, respectiv 6,8%. Asta în situaţia în care 2010 se va încadra în ţinta de deficit stabilită, lucru şi el foarte greu de realizat.

În ciuda declaraţiilor optimiste ale autorităţilor române, nu există decât două soluţii de încadrare în aceste deficite.

Prima variantă presupune micşorarea cheltuielilor bugetare, fie prin disponibilizarea a 60.000 de bugetari, fie prin salarii mai mici în sistemul public, care ar putea fi stabilite prin noua Lege a salarizării. Dacă ne luăm după discuţiile pu­blice ale autorităţilor române care promit pentru anul viitor creştere econo­mică, salarii majorate cu 10% şi scăderea şomajului, nu aceasta va fi varianta aleasă.

Cea de-a doua, o nouă majorare a taxelor şi impozitelor, este o soluţie simplistă, considerată de analiştii economici distrugătoare pentru economie. După creşterea TVA cu cinci puncte procentuale, o nouă majorare a fiscalităţii ar frâna creşterea economică. Firmele nu ar face faţă noilor taxe şi s-ar închide pe capete, şomajul ar exploda, fondul de pensii ar scădea, ţara ar aluneca şi mai adânc pe toboganul sărăciei.

Este nevoie de multă competenţă şi de voinţă politică pentru a putea lua aceste măsuri draconice şi a scoate anul viitor ţara din recesiune. Ne este teamă că şi de această dată Guvernul va rata măsurile pentru relansarea economică şi va apăsa şi mai puternic pe lozinca sacrificiului general şi a solidarităţii. Adică va pedala pe vorbele goale după care se ascund interesele meschine ale unui grup restrâns legat de regimul Băsescu-Boc.

Se lansează deja premisele unui nou acord de împrumut cu Fondul, deşi UE doreşte ca România să acceseze banii europeni. În condiţiile adâncirii crizei, se profilează necesitatea nu doar a unei remanieri care să oblojească un Cabinet eşuat, ci a unei soluţii politice radicale, bazată pe o nouă majoritate. 

×
Subiecte în articol: economic