x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Misiune FMI în Ucraina pentru acordarea unui împrumut uriaș

Misiune FMI în Ucraina pentru acordarea unui împrumut uriaș

de Redacția Jurnalul    |    25 Sep 2023   •   15:30
Misiune FMI în Ucraina pentru acordarea unui împrumut uriaș

Misiunea FMI începe luni a doua evaluare a programului pentru Ucraina. Ucrainenii ar putea primi suma de 15,6 miliarde de dolari, potrivit Reuters.

O misiune de monitorizare a Fondului Monetar Internațional a început luni cea de-a doua revizuire a unui program de împrumut multianual de 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina.

Vahram Stepanyan, reprezentantul FMI, a declarat că discuțiile cu guvernul ucrainean vor viza evoluțiile economice recente și politicile fiscale.

Programul pe patru ani al FMI pentru Kiev face parte dintr-un pachet global de 115 miliarde de dolari pentru susținerea economiei Ucrainei.

Economia a fost afectată de războiul care a început în 2022, iar guvernul s-a bazat în mare măsură pe ajutorul occidental pentru a face plățile sociale.

Guvernul susține că întreprinderile ucrainene s-au adaptat la realitatea din timpul războiului și că economia și-a revenit mai repede decât se aștepta în acest an.

„După un declin de 29,1% anul trecut, astăzi vedem o creștere a produsului intern brut. Acum putem spune cu încredere că economia s-a adaptat la condițiile de forță majoră. Preconizăm că tendința pozitivă va continua", a anunțat Iulia Svyrydenko, ministrul economiei, pe Facebook.

Statisticile oficiale au arătat că PIB-ul a crescut cu 19,5% în al doilea trimestru al anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Ministerul Economiei estimează ca economia va crește cu aproximativ 4% în acest an și cu până la 5% anul viitor.

Ucraina a primit deja aproximativ 3,6 miliarde de dolari de la FMI în acest an, potrivit datelor ministerului de finanțe.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: FMI ucraina imprumut