x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI vrea să tergiverseze votarea legii falimentului personal

FMI vrea să tergiverseze votarea legii falimentului personal

de Daniela Ivan    |    26 Ian 2015   •   20:02
FMI vrea să tergiverseze votarea legii falimentului personal
Sursa foto: Karina Knapek
Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI în România, crede că legea va avea “un impact negativ” asupra pieţei financiare, dacă nu este bine pregătită
Fondul Monetar Internaţional vine astăzi la Bucureşti pentru a treia evaluare a acordului preventiv, însă a aruncat dinainte bumerangul şi a anunţat că nu este de acord cu votarea legii insolvenţei persoanelor fizice fără un studiu de impact adecvat. FMI a trimis câte o scrisoare Băncii Naţionale a României, Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, ministerului de Finanţe şi Ministerului de Justiţie prin care îşi arată îngrijorarea cu privire la adoptarea proiectului legii insolvenţei persoanelor fizice fără un studiu de impact şi fără un suport logistic adecvat. Scrisoarea este semnată de Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI în România şi de Elisabetta Capannelli, Country Manger al Băncii Mondiale.
“O lege a falimentului personal eficientă reprezintă o componentă importantă a sistemului modern de insolvenţă şi sprijinim eforturile autorităţilor de a realiza o legislaţie în acest domeniu. Suntem, totuşi, profund îngrijoraţi de faptul că adoptarea unei legi a falimentului personal fără un studiu de impact adecvat, fără consultarea părţilor interesate şi fără un sprijin instituţional adecvat nu-şi va atinge obiectivele”, se arată în scrisoarea FMI. În document se precizează că o astfel de lege va avea “un impact negativ” asupra pieţei financiare, dacă nu este bine pregătită.

Proiectul legii insolvenţei persoanelor fizice se află acum în analiza comisiilor din Camera Deputaţilor ca soluţie urgentă la criza creditelor în franci. În ciuda opoziţiei sistemului bancar, proiectul falimentului personal a trecut de Senat. Acesta prevede că datornicii îşi pot cere singuri insolvenţa în anumite condiţii şi că pe toată perioada insolvenţei este suspendată executarea silită, iar băncile nu mai pot pune dobânzi penalizatoare. Pe de altă parte, un datornic în insolvenţă va raporta toate cheltuielile personale către administratorul judiciar, care are drept de veto în privinţa tranzacţiilor sau a utilizării veniturilor.

FMI e la Bucureşti
Delegaţia Fondului Monetar Internaţional a ajuns astăzi în România pentru a face o a treia evaluare a acordului cu România, aflat în derulare. Misiunea FMI va rămâne în România până pe 10 februarie şi va evalua progresele făcute de Guvern, dar va analiza şi măsurile pentru anul acesta. Premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul nu are în plan să discute cu FMI despe legile conversiei şi insolvenţei. “Noi nu avem în program, dar dacă dânşii vor dori, trebuie să discute cu Parlamentul”, a declarat Ponta.
România are cu FMI un acord stand-by de tip preventiv de două miliarde de euro, aprobat în 2013. Acordul ar urma să se încheie anul acesta, în septembrie.

×