x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fondul suveran al Norvegiei, ingrijorat de tensiunile comerciale

Fondul suveran al Norvegiei, ingrijorat de tensiunile comerciale

21 Aug 2018   •   13:39
Fondul suveran al Norvegiei, ingrijorat de tensiunile comerciale

Gestionarii Fondului suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, se declara ingrijorati de tensiunile comerciale susceptibile sa-i reduca substantial valoare. 

 

In al doilea trimestru, institutia a inregistrat un randament de 1,8%, adica 167 miliarde coroane (17,2 miliarde de euro), ceea ce i-a permis sa recupereze o parte din pierderile de 171 miliarde coroane afisate pe primele trei luni ale anului. Astfel ca, la sfarsitul lunii iunie, valoare Fondului a atins 8.337 miliarde coroane (859 miliarde euro).

Dar Banca Norvegiei, care gestioneaza Fondul, a avertizat ca tensiunile comerciale si geopolitice mentin riscul unei degradari a a situatiei. "Este corect sa prevenim ca o extindere a barierelor comerciale sau chiar razboaie comerciale nu sunt benefice pentru un fond care efectueaza investitii internationale pe termen lung", a atras atentia Trond Grande, numarul doi al Norges Bank Investment Management.

Pietele sunt nelinistite de conflictul comercial dintre Statele Unite si China. Acuzand gigantul asiatic de concurenta neloiala, administratia americana intentioneaza o noua transa masiva de tarife vamale, care ar putea afecta, incepand din septembrie, produse chineze in valoare de 200 miliarde de dolari. Temerile s-au mai domolit oarecum in perspectiva negocierilor prevazute miercuri si noi intre cele doua puteri.

Pe de alta parte, pe fondul tensiunilor dintre SUA si Turcia, care au pravalit lira turceasca si au creat panica la Bursa din Istambul, Fondul a inregistrat o neta depreciere a activelor turce, estimate la 23 miliarde de coroane la inceputul anului. "La nivel mondial, exista diferite evenimente de natura politica si geopolitica, in stare sa afecteze piata, iar noi trebuie sa fim pregatiti ca valoarea Fondului ar putea sa scada", a concluzionat Grande. 

   

×