x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fonduri PHARE blocate de UE

Fonduri PHARE blocate de UE

19 Feb 2004   •   00:00

Uniunea Europeana intarzie trimiterea primei transe de peste 6 milioane de euro pentru organizatiile nonguvernamentale romanesti.

Uniunea Europeana intarzie trimiterea in Romania a fondurilor PHARE pentru organizatiile nonguvernamentale care desfasoara diferite programe pentru societatea civila. Valoarea totala a fondurilor care trebuiau sa ajunga este de ordinul milioanelor de euro. DANA COSMA

Peste 200 de organizatii nonguvernamentale din intreaga tara trebuiau sa-si primeasca banii pentru diferitele programe derulate pentru perioada 2003-2004. Aceste programe urmau a fi finantate in 60 de zile de la semnarea contractelor. Multe programe insa, desi au fost demarate, nu au primit nici un leu pana la ora actuala. Asta poate insemna, cel putin teoretic, ca nici un ONG nu ar fi putut sa inceapa sau sa continue un proiect deja inceput atat timp cat nu exista si fondurile necesare acestuia. Perioada celor care au semnat contractul in luna noiembrie sau inceputul lui decembrie a expirat cam de multisor, iar reprezentantii unor organizatii au inceput deja sa amane proiectele incepute. Altii le-au demarat deja insa nici nu vor sa se gandeasca ce s-ar putea intampla daca nu vor primi banii in urmatoarele zile.

Proiecte amanate Ana Vasilache este director la Fundatia Parteneri pentru Dezvoltare Locala din Bucuresti. Activitatea organizatiei pe care o reprezinta este incurcata de intarzierea alocarii fondurilor. "Noi avem un proiect de instruire pentru studentii de la facultatile de Administratie publica, iar suma totala pe care trebuia sa o primim de la Uniunea Europeana este in valoare de 50.000 de euro. Pana pe 17 februarie trebuia sa primim prima transa, dar nu a ajuns nici un leu", spune Ana Vasilache. Singura solutie pe care o are directorul Fundatiei Parteneri pentru Dezvoltare Locala de a depasi impasul a fost replanificarea: "Astfel, am refacut planul de actiune, amanand demararea proiectului cu inca doua luni, tocmai pentru ca nu am primit banii. Nu stim ce s-a inta mplat de nu au ajuns fondurile, noi inca le mai asteptam", a mai afirmat Ana Vasilache.

"Vom merge, pana vom rezista" De asemenea, Tiberiu Baiu, de la Asociatia PAEM Arad, a fost si el pus in incurcatura de acest "fenomen ". " Proiectul Info Acces 2, pe care l-am initiat a fost inceput, dar banii nu au ajuns. Ar fi trebuit sa ajunga la sfarsitul lunii ianuarie. E vorba despre peste 30.000 de euro. Vom merge in continuare cu derularea proiectului, dar numai pana cand vom rezista. Deja ne-am gandit si chiar vom face un demers catre cei care sunt raspunzatori de inta rzierea banilor. Am vorbit cu ei si ni s-a transmis ca, de fapt, banii nu au venit de la Bruxelles", spune reprezentantul Asociatiei PAEM Arad. Grupul Roman pentru Apararea Drepturilor Omului -Bucuresti este o alta organizatie care a demarat proiectul, "relative" dupa cum ne-a spus contabila de aici. Am dat telefoane, sa vedem ce s-a intamplat. Ni s-a spus ca banii nu au ajuns in Romania. Noi trebuie sa primim 37.000 de euro". Exista insa si organizatii ale caror proiecte ar trebui sa primeasca finantare de sute de mii de euro. Unele au trimis scrisori deschise catre Comisia Delegatiei Europene, altele vor face acest lucru in zilele urmatoare.

Prima transa, cea mai importanta Programele organizatiilor nonguvernamentale care se desfasoara cu fonduri de la Uniunea Europeana sunt structurate pe componente. Pentru fiecare program se tine cate o licitatie de oferte, in urma careia se desemneaza castiga torii programului. Totalul fondurilor alocate pentru aceste programe pe intreaga perioada a acestui an este de peste 6 milioane de euro. Banii pentru programe vin in mai multe transe. Prima transa este de 50%. Cea de-a doua este de 40%, iar restul banilor vin dupa finalizarea programelor, dar nu inainte de a se face un raport de catre fiecare organizatie, in care sa se descrie cum s-a derulat proiectul.

Programele incurcate Pentru componenta "Instruire pentru ONG-uri si proiecte in parteneriat", UE contribuie cu peste 990 mii de euro (26 de ONG-uri); pentru componenta "Dezvoltarea birourilor de consiliere pentru cetateni", cu peste 850 mii de euro - 34 de ONG-uri; pentru "Infiintarea de Centre de Resurse pentru ONG-uri", totalul contributiei UE este de aproape 200.000 de euro - 6 ONG-uri; pentru "Dezvoltarea ANBCC", UE contribuie cu 100.000 de euro - 1 ONG; pentru " Infiintarea de birouri de consiliere pentru cetateni", totalul este de aproape 600.000 de euro - 23 ONG-uri, pentru " Educatie Civica", UE contribuie cu 900.000 de euro - 12 ONG-uri, pentru "Mass-Media Independenta", totalul contributiei UE este de 400.000 de euro - 10 ONG-uri; pentru "ACCESS Social", totalul este de peste 1 milion euro - 53 ONG-uri; pentru "ACCESS ACQUIS comunitar in domeniul protectiei mediului si dezvoltarii socio-economice", totalul este de peste un milion la 22 de ONG-uri, iar pentru "ACCESS Participare la Retele Europene", contributia UE este de 97.000 de euro pentru 21 ONG-uri.

Delegatia CE, "constienta de ceea ce se intampla" Ce spun reprezentantii Delegatiei Comisiei Europene? "Suntem la curent cu aceasta situatie. Comisia va face orice e posibil sa se rezolve situatia existenta, pentru ca este constienta de ceea ce se intampla. Este posibil sa fi ajuns banii la Oficiul PHARE de Contractari Plati (OPCP). Banii pleaca de la Bruxelles, ajung la Fondul National, apoi la OPCP", ne-a declarat Angela Filote (foto), purtator de cuvant.

"Nu va pot spune absolut nimic La OPCP, care se afla in cadrul Ministerului de Finante, nu am reusit sa dam de directorul general Jana Buzduga, insa am vorbit cu asistenta dumneaei, Simona Cuza, care ne-a trimis repede la plimbare, cand a auzit intrebarea: "Nu va pot spune absolut nimic acum despre acest subiect. Noi avem relatii cu publicul dupa ora 14:00. O zi buna, la revedere", dupa care telefonul ne-a fost trantit in nas. Organizatiile nonguvernamentale se tem sa nu se ajunga in situatia de a intra in faliment, mai ales ca a existat un precedent, in anul 1998, cand fondurile au intarziat un an.

×
Subiecte în articol: economic banii ong-uri