x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ford, investigat din nou de CE

Ford, investigat din nou de CE

10 Sep 2008   •   00:00

Comisia Europeană investighează acordarea de către România a unui ajutor de stat de 57 de milioane de euro uzinei Ford de la Craiova, pentru formarea angajaţilor.



Comisia Europeană investighează acordarea de către România a unui ajutor de stat de 57 de milioane de euro uzinei Ford de la Craiova, pentru formarea angajaţilor. “Comisia are îndoieli cu privire la faptul că ajutorul ar determina asigurarea unei formări suplimentare faţă de cea pe care Ford ar organiza-o probabil în absenţa ajutorului”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europeane. Neelie Kroes, comisarul european pentru concurenţă, vrea să se asigure că fondurile publice determină într-adevăr o formare suplimentară şi nu acorperă costurile operaţionale ale marilor întreprinderi.
Autorităţile române au notificat intenţia de a subvenţiona programul de formare cu 57 de milioane euro, exact suma pe care Ford a cumpărat 72,4% din acţiunile Automobile Craiova. CE a mai investigat o dată achiziţia de la Craiova şi a solicitat României să recupereze un ajutor de stat ilegal de 27 de milioane de euro. La finele luni aprilie, CE a aprobat un ajutor de stat de 143 milioane de euro pentru extinderea, modernizarea şi renovarea a două uzine existente, una pentru maşini, cealaltă pentru motoare.
Dacă CE va aproba ajutorul de stat, România va sprijini fabrica Ford de la Craiova cu fonduri de 200 de milioane euro. La data anunţului privatizării, mai mulţi analişti din ţară au ridicat semne de întrebare asupra valorii uzinei, deoarece acţiunile Automobile Craiova erau subevaluate faţă de nivelul de pe Bursă, iar compania deţinea terenuri şi avea conturi ce însumau mai mult decît suma pentru care s-a privatizat compania.

×
Subiecte în articol: economic