x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Franks se ţine de umor negru

Franks se ţine de umor negru

de Daniela Ivan    |    26 Ian 2011   •   14:02
Franks se ţine de umor negru
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

148395-cs-20101101152959022.jpgDoctorul FMI care a diagnosticat şi a tratat economia românească, Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, le-a spus râzând românilor că economia ar putea muri, deşi operaţia a reuşit. „Nu aş vrea să fiu în situaţia doctorului care face o operaţie grea şi anunţă apoi familia. Am o veste bună şi una proastă. Operaţia a fost un succes, dar pacientul a murit”, a glumit Franks cu reprezentanţii sindicatelor şi ai patronatelor.

Şeful misiunii FMI în România susţine că absenţa creşterii econo­mice este marea dezamăgire acum, când acordul în valoare de un mi­liard de euro dintre Guvernul român şi FMI, UE şi Banca Mondială se apropie de sfârşit.

Reprezentantul FMI le-a explicat sindicaliştilor şi reprezentanţilor patronilor ceea ce scrie în orice carte de economie, şi anume că economia creşte în special prin creşterea productivităţii muncii şi utilizarea eficientă a forţei de muncă şi a investiţiilor. Acesta a mai spus că productivitatea poate fi crescută printr-o mai bună organizare, prin ridicarea nivelului de pregătire a forţei de muncă şi prin modernizarea echipamentelor.

Pentru îmbunătăţirea infrastructurii este necesară ridicarea nivelului de absorbţie a fondurilor europene, care pot genera investiţii fără să crească deficitul bugetar, a subliniat Jeffrey Franks, conform celor prezenţi la întâlnire.

Totuşi, dincolo de aceste teorii, realitatea este că Guvernul Boc nu a luat nici o măsură menită să susţină creşterea economică, din contră, au fost luate măsuri care nu aveau cum să conducă la revenirea economiei. Majorarea TVA de la 19% la 24% a dus la scăderea consumului, deci la o cerere internă mai mică pentru firmele româneşti. Investiţiile economice spre România s-au oprit ca urmare a crizei mondiale. Guvernul nu a făcut nimic să încerce să atragă aici investitorii, nu a scăzut im­pozitele sau taxele. Nici nu a putut, pentru că programul FMI prevede deficit bugetar foarte strict. Nici firmele româneşti nu au fost ajutate de stat ca să poată să-şi păstreze angajaţii, cu toate că taxele pe forţa de muncă sunt printre cele mai mari din Uniunea Europeană.

De altfel, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat că mesajul FMI a fost că acesta nu a cerut Guvernului să modifice Codul muncii sau „taxa unică”, ci o dezvoltare a eco­nomiei, „o îmbunătăţire a reţetei”.

„S-a discutat problema că FMI nu a cerut niciodată taxa unică, că este de acord că sistemul de impo­zitare pe salariu creează deficit la bugetul statului şi trebuie acoperit prin alte modificări”, a spus Hossu.

Aceasta nu este singura glumă pe care şeful misiunii FMI a făcut-o. „Ne-a arătat un mineralier care era răsturnat, ne-a zis că asta era economia românească acum doi ani, iar după aceea, imaginea a doua, România era un mineralier cam ru­ginit, dar funcţionabil. Aşa, pe linia de plutire. Apoi ne-a arătat viitorul, o şalupă de viteză, dar foarte mică. Colegii chiar au făcut glume că nu încăpem toţi în şalupă, dar eu am înţeles ce-a vrut să spună. Franks s-a referit la faptul că economia României trebuie să decoleze”, a povestit Cezar Coraci, preşedintele asociaţiei patronale UGIR-1903, după întâlnirea cu FMI.

„Unul dintre colegi a pus o întrebare foarte bună, dacă majorarea TVA a adus creşteri la buget, iar dumnealui (n.r. – Franks) a recunoscut că nu s-a înregistrat acest lucru. A spus şi dânsul că şi-ar dori o ţară cu o fiscalitate mai redusă, însă mingea este în curtea Guvernului”, a mai adăugat Coraci.

×
Subiecte în articol: economia