Cele mai importante economii europene par să fi depăşit momentul cel mai sever al crizei, dând speranţe întregii zone euro. Franţa şi Germania au anunţat azi că economiile lor au înregistrat o creştere de 0,3%, ceea ce înseamnă că au ieşit din cea mai severă recesiune de după cel de-al doilea război mondial, transmite AFP.
Creşterea s-a înregistrat în al doilea trimestru al anului, în raport cu primele trei luni ale acestui an.
În cazul Germaniei, avansul trimestrial al economiei a fost susţinut de creşterea consumului public şi privat şi a activităţii din construcţii şi comerţ, a anunţat Biroul Federal de Statistică. În plus, scăderea importurilor a fost mai mare decât cea a exporturilor. Produsul Intern Brut (PIB) a scăzut cu un ritm anual de 7,1% în al doilea trimestru, după ce în perioada ianuarie-martie s-a contractat cu 6,4%. Guvernul german estimează că în 2009 economia va scădea cu aproximativ 6%.
În Franţa atât analiştii şi investitorii, cât şi guvernanţii sunt surprinşi de rezultatele publicate azi. Creşterea PIB-ului a fost anunţată de ministrul Economiei, Christine Lagarde. "Datele sunt foarte surprinzătoare. După patru trimestre consecutive de scădere, Franţa iese în sfârşit din recesiune, iar creşterea economică redevine pozitivă, la 0,3%", a declarat Lagarde. Principalii factori care au susţinut creşterea economiei franceze în trimestrul al doilea sunt consumul atât în sectorul public, cât şi consumul populaţiei, investiţiile publice şi exporturile.
Ieşirea din recesiune a celor două mari economii europene alimentează speranţele că întreaga zonă euro ar putea zări în curând "luminiţa de la capătul tunelului", comenetază AFP.