x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Franţa vrea plafonarea TVA la carburanţi în UE

Franţa vrea plafonarea TVA la carburanţi în UE

28 Mai 2008   •   00:00

Franţa doreşte plafonarea la nivelul Uniunii Europene a taxei pe valoarea adăugată aplicată carburanţilor. Nicolas Sarkozy, preşedintele Franţei, a precizat la un post de radio privat că această măsură va combate efectele preţului mare al petrolului de pe bursele internaţionale.



Franţa doreşte plafonarea la nivelul Uniunii Europene a taxei pe valoarea adăugată aplicată carburanţilor. Nicolas Sarkozy, preşedintele Franţei, a precizat la un post de radio privat că această măsură va combate efectele preţului mare al petrolului de pe bursele internaţionale.

“Dacă preţul petrolului va continua să crească, vom permite TVA să avanseze proporţional? Propunerea mea este să stabilizăm taxa”, a spus Sarkozy.


Comisia Europeană, în schimb, nu vede cu ochi buni această posibilă măsură deoarece ar arăta companiilor producătoare că pot majora oricît preţul, pentru că statele vor ajusta taxele astfel încît scumpirile să nu se simtă la populaţie. “Comisia a avertizat şi în alte ocazii în care a fost discutată problema preţul petrolului că modificarea fiscalităţii în cazul carburanţilor, pentru a combate efectul negativ al preţului petrolului, ar fi un semnal foarte prost pentru producătorii de ţiţei”, a declarat Ferran Tarradellas, purtătorul de cuvînt al Comisarului pentru Energie, Andris Piebalgs.
O astfel de măsură ar trebui aprobată de toate cele 27 de state membre şi nu poate fi introdusă unilateral. Maria Assimakopoulou, purtătorul de cuvînt al CE în domeniul fiscalităţii, a afirmat şi ea că “problema taxelor revine frecvent în discuţie, dar se pune întrebarea dacă reducerea acestora este cea mai bună soluţie”. Assimakopoulou a subliniat şi că cea mai mare parte a taxelor aplicate carburanţilor este formată din accize, nu din TVA.


SCUMPIRI. Barilul de ţiţei a atins 135 de dolari săptămîna trecută, recordul tuturor timpurilor. În România, ca urmare a creşterii de pe plan internaţional, Petrom a scumpit carburanţii de nouă ori de la începutul anului. La benzină, creşterea este la unele sortimente de pînă la 12,39%, în vreme ce la motorină majorarea a atins chiar şi 17,9%.


Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor, a acuzat că preţurile Petrom sînt o “sfidare” şi că societatea comercializează combustibilii cu 5%-10% peste nivelul la care profitul nu i-ar fi afectat şi că Consiliul Concurenţei ar trebui să investigheze problema. În replică, reprezentanţii Petrom au afirmat că preţurile sînt stabilite pe piaţa liberă, în funcţie de cerere şi ofertă, fără a fi influenţate de intervenţii administrative, care echivalează cu practici anticoncurenţiale.

×
Subiecte în articol: economic