x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Frauda pe cardurile VISA, în România

Frauda pe cardurile VISA, în România

de Daniela Ivan    |    27 Ian 2011   •   16:49

La 100.000 de euro cheltuiţi cu carduri Visa în România, 6 euro sunt fraudă, a anunţat Cătălin Creţu, directorul general pentru România al Visa Europe. Vestea bună este că valoarea fraudei în ţara noastră este de peste opt ori mai mică decât media la nivelul Visa Europe. Vestea proastă este că nivelul fraudei este mai mare comparativ cu raportul de circa 0,005% dintre fraudă şi vânzări din 2009.

Numărul tranzacţiilor cu carduri Visa la comercianţi a crescut cu peste 27% în 2010, conform rezultatelor pe România anunţate astăzi de Visa Europe. Această creştere înseamnă că una din trei tranzacţii efectuate cu un card Visa a avut loc la comercianţi, în creştere faţă de 2009, când numai un sfert din tranzacţii se realizau la punctele de vânzare.

Sumele cheltuite pe carduri Visa la comercianţi au crescut cu 19%, în timp ce ponderea Visa în totalul cheltuielilor de consum (inclusiv cele în numerar şi cu alte carduri) a crescut cu 18% faţă de anul anterior.

Tendinţa de folosire a cardurilor pentru plăţi cotidiene se regăseşte şi în tendinţa înregistrată de valoarea medie a tranzacţiei la POS, care a scăzut cu 6,7%, ajungând la 38,7 €.

Cheltuielile efectuate cu carduri Visa în Europa au crescut cu peste 16% în 2010, ajungând la un total de peste 1.000 miliarde de euro, conform rezultatelor anunţate de Visa Europe. Această creştere înseamnă că 1 €  din fiecare 8 €  cheltuiţi în Europa este pe un card Visa, în creştere faţă de anul 2009, când raportul era de 1 €  din fiecare 9 €.

Creţu a menţionat că 44% din cardurile Visa din România folosesc tehnologia cu cip şi a afirmat că Visa a avut mai multe iniţiative concrete pentru a creşte încrederea deţinătorilor de carduri şi a menţine fenomenul de fraudă foarte scăzut.

La nivel european, succesul de care s-a bucurat tehnologia cu cip şi PIN a contribuit considerabil la continuarea tendinţei descendente a fraudei cu carduri Visa în perioada octombrie 2009-septembrie 2010.

Raportul fraudă/vânzări pentru Visa Europe a scăzut de la 0,057% în anul de raportare 2009 la 0,049% anul trecut.

“Frauda a atins valoarea cea mai scăzută în ţările care au introdus tehnologia cu cip şi PIN, iar frauda în comerţul electronic este în curs de scădere datorită adoptării pe scară tot mai largă a sistemului Verified by Visa de emitenţii de carduri şi comercianţi”, potrivit unui comunicat al Visa Europa.

×