x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Furnizorii de energie estimează eronat consumul. Ce se va întâmpla cu facturile greșite

Furnizorii de energie estimează eronat consumul. Ce se va întâmpla cu facturile greșite

de Giulia Anghel    |    19 Ian 2022   •   10:54
Furnizorii de energie estimează eronat consumul. Ce se va întâmpla cu facturile greșite

Ordonanța de Urgență pentru scăderea plafoanelor la energie și gaze naturale, precum și creșterea limitei de consum va fi aprobată de guvern săptămâna viitoare. De asemenea, Ministerul Justiției verifică dacă facturile pot fi refăcute retroactiv pentru lunile noiembrie-decembrie 2022.

Au fost deja emise peste un milion de facturi greșite care urmează să fie refăcute iar consumatorii casnici care au de recuperat mai mult de 100 de lei, pot cere banii înapoi. Sumele sub acest plafon se vor scădea din facturile viitoare.

Ce se întâmplă cu banii plătiți pentru facturile greșite

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că toate facturile greșite vor fi refăcute. Totodată, consumatorii nu vor fi debranşaţi și nu vor plăti penalități.

Peste un milion de facturi greşite vor fi refăcute, anunţă responsabilii din energie, iar clienţii care au de recuperat mai mult de 100 de lei, pot cere banii înapoi, direct companiilor. 

Totodată, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat cum vor fi recuperați banii pentru facturile greșite. 

„În momentul când se stornează facturile e clar că s-a dat o sumă în avans şi depinde de cât de mare este această sumă faţă de factura care va fi recalculată, dar, prin cerere la furnizor, trebuie să primească în termen de 5 zile, dacă suma e mai mare de 100 de lei, aşa cum a spus ANRE din procedură, şi dacă este sub 100 de lei se reduce din factură.

Practic, niciun român nu va plăti dacă va consuma mai mult de 500 de kWh că s-a mărit plaja de consum de la 300 la 500 de kWh, niciun român nu va plăti mai mult de 80 de bani pe kWh şi cei care consumă până în 500 de kWh vor plăti fix 68 de bani pe kWh. Deci, lucrurile sunt simple. Va fi o reducere foarte mare. Nu veţi mai vedea facturi de genul cum aţi văzut la energie electrică şi la gaze naturale. Vorbim de 31 de bani la gaze naturale.

Dacă consumă peste 1.500 în cele 5 luni de zile, deci vorbim şi de o creştere a consumului la gaze naturale de la 1.000 pe perioada de cinci luni de zile la 1.500 de metri cubi şi ajunge la cei care consumă la această plajă la 22 de bani pe kWh. Deci vorbim de reduceri simţitoare ale facturii, acum fiecare cât consumă. (...) La gaze, practic se reduce preţul gazelor, va fi absolut pentru toată lumea care se încadrează în acea plajă de consum de 125 MW - 0,125 lei kWh", a spus acesta.

Consum estimat fără logică

Una dintre multele situații din ultima perioadă este al unui consumator casnic al cărui consum de energie electrică estimat uzual este de circa 35 de KWh pe lună. Pentru această cantitate, aferentă perioadei 16.10.-31.10.2021 a plătit 33,68 de lei. Însă următoarele două facturi nu le-a mai primit, fiind pentru prima oară în 20 de ani când acestea nu au ajuns.

Sunând la furnizorul de electricitate, a aflat că au fost emise alte două facturi. Prima la data de 25.12.2021, pentru intervalul 1.11.-15.12.2021, cu un consum estimat la 109 KWh, în valoare de 101,23 lei. Cea de-a doua în data de 16. 01.2021, pentru intervalul 16.12.2021-15.01.2022, pentru un consum estimat la 75 kWh pe lună, în valoare de 69,82 lei. Prin urmare, consumul estimat a fost dublu. Încercând să transmită indexul, a aflat că nu este perioada de raportare. Astfel, și următoarea factură va fi emisă după cum va considera distribuitorul de energie. Prețul unitar, fără TVA, este de 0,305 per KWh în cazul celor trei facturi. 

 

×
Subiecte în articol: energie facturi Virgil Popescu