x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie GARANTARE - 50.000 de euro pentru depozitele bancare

GARANTARE - 50.000 de euro pentru depozitele bancare

08 Oct 2008   •   00:00

Miniştrii europeni de finanţe au decis ma­jo­rarea sumei minime garantate pentru de­po­zitele bancare, de la 20.000 euro la 50.000 euro. După ce au liniştit populaţia prin ma­jo­rarea pragului de garantare a depozitelor, statele europene se luptă pentru salvarea băncilor.



Miniştrii europeni de finanţe au decis ma­jo­rarea sumei minime garantate pentru de­po­zitele bancare, de la 20.000 euro la 50.000 euro. După ce au liniştit populaţia prin ma­jo­rarea pragului de garantare a depozitelor, statele europene se luptă pentru salvarea băncilor.

Liderii europeni au luat această măsură pentru a menţine stabilitatea sistemului financiar şi pentru a proteja economiile populaţiei din UE. Plafonul maxim de garantare a depozitelor românilor se va ridica de la 20.000 de euro la 50.000 de euro, în urma deciziilor luate ieri de liderii europeni. România este ţară membră a Uniunii Europene şi va respecta această reglementare, chiar dacă deocamdată băncile româneşti nu se confruntă cu o criză de lichiditate. Banca Centrală Europeană va continua să susţină cu lichi­dităţi sistemul bancar european pentru a veni în ajutorul întreprinderilor aflate în criză, a anunţat preşedintele băncii, Jean-Claude Trichet.

Băncile ţipă după ajutor
Băncile britanice Lloyds TSB şi Barclays vor fiecare un împrumut de 26 de miliar­de de do­­lari de la Banca Angliei pentru a putea tre­ce cu bine de criza care gripează pieţele glo­ba­le. Guvernul Marii Britanii a avut o în­tâl­ni­re cu reprezentanţii băn­cilor, unde posibilitatea injecţiei financiare a fost discutată, po­tri­vit unei surse apropiată discuţiilor. "Mari­le bănci şi Alistair Darling, cancelarul Băncii An­gliei s-au întâlnit aseară. Recapitalizarea este una dintre opţiunile luate în considera­re", a spus sursa. Un raport al BBC anunţa că trei bănci de top din Marea Britanie, Royal Bank of Scotland, Lloyds TSB şi Barclays au căutat fiecare un împrumut de 26 miliarde de dolari pentru a le ajuta să treacă de criză.

Ştirea a trimis rapid acţiunile celor trei bănci în vrie, după ce investitorii au anticipat o diluare a holdingurilor respective. Ieri după-amiază Royal Bank of Scotland era pe minus cu 32%, Lloyds TSB pierduse 14% iar Barclays a scăzut 12%. Reprezentanţii primelor două au refuzat să comenteze, în vreme ce  un purtător ce cuvânt al Barclays a spus că "în mod categoric nu" a cerut nici o formă de capital de la Guvern.

Islanda se împrumută în Rusia
Islanda va injecta în sectorul bancar aju­toa­re de urgenţă de patru miliarde de euro, după ce a naţionalizat Landsbanki. Islanda, o ţară cu 300.000 de locuitori, se luptă pentru sal­va de la faliment sistemul său bancar după ce băncile islandeze şi-au creat datorii ma­sive pentru a se ex­tin­de în alte state. Au­to­ri­tatea de reglare a pieţei bancare a preluat luni seară con­tro­lul asupra Landsbanki, în vreme ce Ru­sia îi va acorda un împrumut de 4 mi­liar­de de euro, a anunţat banca centrală is­lan­deză. Dmitry Pankin, viceministrul de finanţe al Rusiei a spus că statul pe care îl reprezintă n-a luat nici o decizie în pri­vinţa împrumutării Islandei.  Turbulenţa bancară care a început pe Wall Street a oprit efectiv împrumuturile inter­ban­care şi alte pieţe de împrumut, îm­pin­gând statele industrializate aproape de recesiune.

Coreea, atrasă în vârtej
Băncile din Coreea de Sud sunt atrase în criza financiară după ce won-ul, moneda naţională, a atins minimul ultimilor şapte ani şi jumătate, iar preşedintele Lee Myung-bak încearcă să-i convingă pe investitori că sistemul este solid. Preşedintele îm­preu­nă cu miniştrii şi şeful băncii centrale vor avea azi o dis­cuţie pe tema crizei economice globale. Ministerul de Finanţe al ţării a cerut băncilor să vândă activele din alte state pentru a putea obţine astfel finanţare.

×
Subiecte în articol: economic