x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gazele pentru populație se vor ieftini de la 1 iulie. Consumatorii casnici își pot schimba furnizorul

Gazele pentru populație se vor ieftini de la 1 iulie. Consumatorii casnici își pot schimba furnizorul

22 Iun 2020   •   15:49
Gazele pentru populație se vor ieftini de la 1 iulie. Consumatorii casnici își pot schimba furnizorul
Sursa foto: PavelRodimov/Getty Images/iStockphoto

Gazele pentru populaţie se vor ieftini începând cu luna iulie, datorită liberalizării pieţe, iar consumatorii casnici îşi pot schimba furnizorul în cel mult 21 de zile, indiferent dacă au semnat sau nu contracte noi pe perioadă determinată, potrivit ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

România şi-a asumat în faţa Comisiei Europene, la sfârșitul anului 2019, în cadrul unei proceduri de infringement, că va liberaliza piaţa gazelor naturale la 1 iulie 2020 şi piaţa energiei electrice la 1 ianuarie 2021.

Prețul reglementat este de 68 de lei/MWh, în timp ce costul gazelor pe piața liberă a fost de circa 25 de lei/MWh, pe parcursul acestei luni. 

Cu toate astea, furnizorii de gaze E.ON și Engie le-au transmis consumatorilor oferte la același preț de la 1 iulie, motiv pentru care dacă aceștia nu vor scădea prețurile, Guvernul va interveni pentru o perioadă de 6 luni, conform Legii Concurenței. 

Noile oferte ar trebui să cuprindă prețuri cu 10-15% mai mici decât în prezent. 

De la 1 iulie, piaţa de gaze va fi liberalizată, iar ANRE a obligat producătorii să vândă pe bursă 30% din producţie, la anumite preţuri de pornire.

Primele tranzacţii cu gaze pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) în baza programului de gas release stabilit de ANRE, în vederea liberalizării pieţei de la 1 iulie, au avut loc vineri, 19 iunie.

Preţul gazelor pentru populaţie în trimestrul al treilea al anului (iulie, august, septembrie) a ajuns la 38 de lei/MWh, aproape la jumătate faţă de preţul reglementat la 68 de lei/MWh.

Pentru gazele cu livrare în trimestrul al patrulea al anului, preţul mediu ponderat este de 56,9 MWh. 

×
Subiecte în articol: pret gaze liberalizare ieftinire gaze