x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gaze naturale - Deadline pentru Romgaz în proiectul Nabucco

Gaze naturale - Deadline pentru Romgaz în proiectul Nabucco

12 Iun 2008   •   00:00

România este în pericol de a pierde anual circa două miliarde de metri cubi de gaze naturale care ar trebui să sosească prin Nabucco, dacă Romgaz nu va reuşi să semneze acorduri cu grupurile petroliere din Orientul Mijlociu. Potrivit lui Vlad Pavlovschi, director de cercetare şi inginerie din Transgaz, ţara noastră riscă să nu beneficieze de gazele naturale aduse din zona Mării Caspice, adică exact scopul pentru care este conceput Nabucco.



România este în pericol de a pierde anual circa două miliarde de metri cubi de gaze naturale care ar trebui să sosească prin Nabucco, dacă Romgaz nu va reuşi să semneze acorduri cu grupurile petroliere din Orientul Mijlociu. Potrivit lui Vlad Pavlovschi, director de cercetare şi inginerie din Transgaz, ţara noastră riscă să nu beneficieze de gazele naturale aduse din zona Mării Caspice, adică exact scopul pentru care este conceput Nabucco. "Trangaz, care prin lege nu poate fi furnizor de gaze, a cedat acest drept Romgazului, în urmă cu două-trei luni. Dacă nu se mişcă repede, riscăm să pierdem această oportunitate şi să fim doar o ţară de tranzit", a spus ieri Pavlovschi la un seminar pe teme energetice. Toţi ceilalţi membri ai consorţiului Nabucco au avut deja discuţii cu producătorii din zona Caspică, dar nici unul n-a semnat vreun acord. Partenerii Nabucco beneficiază de 50% din capacitatea de transport prin Nabucco, procent care este împărţit în mod egal între RWE, OMV, MOL, Transgaz, Bulgargaz şi Botaş, iar restul de 50% va fi alocat prin licitaţie în luna septembrie.

La nivelul actual al pieţei, de 410 dolari pe mia de metri cubi, cele două miliarde de metri cubi de gaze valorează 820 de milioane de dolari, şi reprezintă circa 10% din consumul anual de gaze naturale al ţării.

EXPORT. În acelaşi timp, Petrom, vrea să rezerve o capacitate substanţială din conducta Arad- Szeged, pentru a exporta o parte din gazele naturale extrase, potrivit unor surse din piaţa de energie, în vreme ce 11 companii doresc să importe gaz prin conductă. Aceasta va avea o capacitate situată între 1,7 şi 4,4 miliarde de metri cubi şi va fi terminată în 2010. Pe teritoriul României sunt deja construiţi 36 de kilometri din 62, iar pentru restul Transgaz va investi 12-15 milioane de euro.
De asemenea, interconectarea pe ruta Giurgiu ­ Ruse a fost blocată din cauza unor probleme economice deoarece Wirom, intermediarul care ar dori să importe gaze prin această conductă, ar vrea să vîndă gazele bulgăreşti, importate tot din Rusia, la un preţ mai mare. Wirom este deţinută de WIEE cu 51%, şi de Distrigaz Sud, cu 49%. WIEE este la rîndul ei controlată de Gazprom şi Wintershall, companie din cadrul grupului german BASF.

România importă anual prin intermediari circa 6 miliarde de metri cubi de gaze, alte 12 miliarde de metri cubi fiind extrase în ţară, în proporţii egale de către Romgaz şi Petrom.

×
Subiecte în articol: economic nabucco gaze