România nu este obligată să alinieze preţul gazelor din producţia internă la cele de import, a precizat Andris Piebalgs, Comisarul European pentru Energie la Bruxelles.
România nu este obligată să alinieze preţul gazelor din producţia internă la cele de import, a precizat Andris Piebalgs, Comisarul European pentru Energie la Bruxelles. Potrivit RADOR, Piebalgs a răspuns la interpelarea unui europarlamentar român că ţara noastră nu are nici o obligaţie legală, nici în Tratatul de Aderare, nici în legislaţia comunitară, de a-şi scumpi gazul autohton la cotaţia din import. Răzvan Nicolescu, ataşatul pe probleme de energie al României la Uniunea Europeană a precizat că asta nu înseamnă că nu este posibil să aibe loc alte măriri ale tarifelor la gazele naturale. Nicolescu a spus că decizia de majorare ar putea viza buna funcţionare a pieţei de gaze naturale, fără a avea vreo legătură cu angajamentele de aderare.
BÂLBÂIALĂ. Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a majorat cu 8,5% tarifele la consumator de la 1 februarie, iar majorarea a inclus o creştere cu 5% a preţului la producţia internă, restul până la 8,5% fiind pus pe seama creşterii tarifelor de distribuţie şi a majorării preţului gazelor la import. Varujan Vosganian spunea recent că România nu s-a angajat la o creştere exactă a tarifelor până la cele de import, ci doar la o tendinţă de creştere din motivul că nu există un preţ european unic, ci mai multe. De asemenea, Vosganian a mai spus că toate veniturile suplimentare strânse de la producătorii interni în urma majorării cu 5% a tarifelor pentru producţia internă vor ajunge la un fond social din care se va face plata de ajutoare pentru populaţie. În schimb, Petrom, care extrage jumătate din producţia internă de gaze a anunţat că nu i-a fost comunicat cât să cotizeze la noul fond. Romgaz a anunţat în 2007 un profit brut de 834,32 milioane lei (250 milioane euro) şi asigură o treime din consumul intern de 17 miliarde de metri cubi.
ARGUMENTARE. În schimb, Gergely Olosz, preşedintele ANRE a declarat în faţa Comisiei de Industrii a Camerei Deputaţilor că majorarea a fost operată pentru respectarea Directivei 55 a UE, care prevede alinierea la preţuri comparabile cu cele de import. Potrivit lui Olosz, discuţiile României cu UE privind alinierea au început în 2001, preţul urmând să crească cu 25 de dolari pe mia de metri cubi anual, iar procesul ar fi trebuit să se fi încheiat în 2007. De asemenea, Olosz a mai afirmat că aceste angajamente ale României mai sunt stipulate şi într-un acord cu Fondul Monetar Internaţional. Deputaţii din Comisia de Industrii au cerut explicaţii privitor la majorare, deoarece nici un producător intern nu a solicitat creşteri ale preţurilor, iar nivelul mare al profitului Romgaz ar fi un indiciu că acestea au fost mărite nejustificat.
SOLICITARE. Distrigaz Sud, deţinut de Gaz de France, şi E.ON Gaz România, distribuitorii majori de gaze din România au solicitat o creştere cu circa 10% a tarifelor aplicate populaţiei aplicabilă de la 1 aprilie din cauza scumpirii barilului de ţiţei pe plan internaţional, ceea ce duce la majorări ale preţurilor la gazele naturale de import. Reprezentanţii Distrigaz Sud au precizat că pe trimestrul al doilea, preţul gazelor la import pentru România va ajunge la 420 de dolari pe mia de metri cubi, faţă de 370 dolari, cât este la momentul actual. ANRE a anunţat că va lua o hotărâre până la finele lunii martie.