x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gazele pentru Europa vor fi tranzitate fără probleme

Gazele pentru Europa vor fi tranzitate fără probleme

de Dan Constantin    |    16 Iun 2014   •   15:56
Gazele pentru Europa vor fi tranzitate fără probleme

Întreruperea livrărilor de gaze pentru Ucraina a creat imediat îngrijorări în Europa, mai multe ţări fiind dependente de gazul rusesc. Ministrul Energiei din Guvernul de la Kiev, Iuri Prodan, a dat însă asigurări că întreaga cantitate de gaze programată să tranziteze Ucraina va ajunge la consumatorii din centrul şi vestul Europei. Ministrul ucrainean, citat de RIA Novosti, a spus că livrările zilnice de 185 milioane metri cubi nu vor fi periclitate de diferendul cu Rusia.

Şeful companiei Naftogaz a solicitat o mărire a livrărilor de gaz către Ucraina prin inversarea sensului de injecţie prin conducta din Slovacia. Acum se preiau zilnic de consumatorii din Ucraina pe această conductă 16 milioane de metri cubi de gaz.

La Moscova, preşedintele executiv al companiei Gazprom, Alexei Miller a anunţat într-o conferinţă de presă că a depus o plângere la tribunalul comercial de la Stockholm împotriva Naftogaz pentru recuperarea datoriei de 4,5 miliarde de dolari. La rândul ei compania naţională de gaze din Ucraina a anunţat că depune la acelaşi tribunal o cerere pentru revizuirea contractului încheiat cu Gazprom în anul 2009, sub administraţia Timosenko.

În următoarele ore se aşteaptă o declaraţie a preşedintelui rus, Vladimir Putin, în cadrul congresului mondial al petrolului, a cărui a 21 ediţie se desfăşoară la Moscova în perioada 15-19 iunie şi la care sunt înscrişi 4,5 mii participanţi. În această seară în program este anunţată o recepţie de gală la Kremlin în onoarea participanţilor la congres. Din România este prezentă o delegaţie de specialişti din executivul OMV Petrom precum şi un ziarist din media specializată conform fişei de acreditare la congres.  



Decizia Gazprom de a “limita la zero” livrările de gaze pentru Ucraina şi de a furniza gaze doar cu plata în avans a dat frisoane întregii Uniunii Europene. Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei şi jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. Anul trecut, grupul rus a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi via Ucraina, Belarus şi Turcia.
Nemulţumiţi de faptul că ucrainienii nu dau niciun semn că au de gând să plătească datoria uriaşă de 4,458 miliarde de dolari (1,451 miliarde de dolari din perioada noiembrie-decembrie 2013 şi 3,007 miliarde de dolari din perioada aprilie-mai 2014) ruşii au decis să furnizeze gaze Ucrainei doar cu plata în avans. “Au plătit zero, noi le vom livra zero gaze”, a anunţat purtătorul de cuvânt al companiei.
Rusia a încins spiritele atunci când Alexei Miller, directorul Gazprom a declarat că există riscuri “care nu sunt insignifiante” pentru tranzitul gazelor naturale ruseşti spre Uniunea Europeană via Ucraina. Miller a precizat că Gazprom va livra gaze naturale Europei utilizând rute alternative dacă Ucraina începe să preia o parte din gazele naturale destinate acesteia. “Dacă vom constata că o parte din gazele naturale rămân pe teritoriul Ucrainei, vom creşte livrările via Nord Stream, prin conducta Yamal-Europe şi, de asemenea, vom creşte cantităţile de gaze stocate în facilităţile subterane din Europa”, a spus Alexei Miller.





Stare de urgenţă în Ucraina
Reacţia ministrului ucrainean al energiei, Iuri Prodan, nu a întârziat să apară. “Am fost informaţi că livrările de gaze spre Ucraina au fost reduse la zero, volumele trimise de Rusia fiind destinate doar tranzitului spre ţările europene. Ucraina va asigura un tranzit fiabil al gazelor spre Europa”, a asigurat Prodan.
Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a dat ordin Ministerului Energiei şi Combustibilului, precum şi Ministerului Justiţiei să pregătească un proiect de lege privind instituirea stării de urgenţă în sectorul energetic al ţării. Premierul Iaţeniuk a însărcinat Comisia naţională de reglementare în domeniul energetic să revizuiască tarifele la tranzitul de gaze ruseşti pe teritoriul Ucrainei, ceea ce ar putea duce la o nouă scumpire a gazelor ruseşti.

România are stocuri suficiente
Uniunea Europeană a făcut un nou apel către Rusia şi Ucraina pentru detensionarea situaţiei actuale. Comisarul european pentru energie Guenther Oettinger a avertizat ieri că Europa s-ar putea confrunta cu o penurie de gaze la iarnă, după anunţul Moscovei privind sistarea livrărilor de gaze către Ucraina. Comisia Europeană a cerut Ucrainei să-şi crească rezervele de gaz la 20 miliarde metri cubi, faţă de nivelul actual, de 13,5 miliarde metri cubi, până la sfârşitul verii.
România nu va avea probleme în asigurarea consumului intern de gaze deoarece dispune de rezerve suficiente iar, la ora actuală producţia depăşeşte consumul. “Am făcut cu Transgaz Mediaş o analiză a situaţiei, iar, din datele primite, rezultă că avem deja stocate peste 1,4 miliarde de metri cubi de gaze naturale. În ultima lună şi, inclusiv, în prezent, producţia internă a României depăşeşte consumul naţional, ceea ce ne ajută foarte mult. Să nu uităm că vin luni de vară, în care consumul scade natural”, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.
Departamentul pentru Energie a elaborat un plan de măsuri pe care-l va implementa în cazul în care situaţia de conflict dintre Rusia şi Ucraina se va prelungi. În plus, Nicolescu a cerut producătorilor interni de gaze să amâne lucrările de revizii la sonde, pentru ca producţia internă de gaze să fie la nivelul maxim. Producţia internă este asigurată Romgaz şi Petrom. Gazele pe care le importă România din Rusia tranzitează Ucraina. (Vali Blanaru)





×