x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gazprom a devenit proprietarul Beltransgaz

Gazprom a devenit proprietarul Beltransgaz

25 Noi 2011   •   14:43

Grupul rus de stat Gazprom a anuntat vineri ca a preluat si restul de 50% a actiunilor pe care nu le detinea inca la Beltransgaz, societatea care gestioneaza sistemul de gazoducte din Belarus, devenind singurul proprietar al acestei companii care asigura tranzitul gazelor naturale rusesti spre Europa, transmite AFP.

''In conformitate cu acordul de vanzare a 50% din actiunile Beltransgaz, Gazprom va plati 2,5 miliarde de dolari. In acest fel, Gazprom va deveni proprietarul a 100% din Beltransgaz'', a declarat grupul rusesc intr-un comunicat.

Gazprom a achizitionat in luna mai 2007 jumatate din actiunile Beltransgaz pentru 2,5 miliarde de dolari. Preluarea restului de 50% a fost negociata in ultimele luni de Moscova si Minsk, dar s-au lovit de problema pretului gazelor naturale. Belarusul vroia sa obtina o reducere a acestor tarife, lucru pe care Gazprom l-a refuzat pana acum.

Insa, vineri, premierul rus Vladimir Putin a anuntat ca incepand din 2012, Belarus va plati 164 de dolari pentru 1.000 de merui cubi de gaze naturale rusesti, o reducere de peste 40% comparativ cu pretul platit in trimestrul al treilea al acestui an.

Rusia furnizeaza aproximativ un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei, iar 80% din livrarile rusesti destinate Europei trec prin Ucraina, iar restul prin Belarus si Turcia.

×