x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gazprom, vizită-fulger, rezultate-trăsnet

Gazprom, vizită-fulger, rezultate-trăsnet

14 Oct 2010   •   00:00
Cresc şansele ca magistrala South Stream să ne tranziteze
Alexei Miller, preşedintele gigantului rus Gazprom, a venit ieri la Bucureşti cu o ofertă-şoc, care a surprins partea română: tranzitarea segmentului de uscat al României de gazoductul South Stream spre Ungaria.

Dacă până acum era vorba ca ga­zo­ductul să treacă pe o porţiune de cir­ca 50 de kilometri din platoul continental al Mării Negre care aparţine României în drumul spre Bulgaria, de data aceasta, delegaţia rusă a pus în discuţie chiar traversarea ţării până în Ungaria, potrivit unor surse guvernamentale. "Dacă până acum celelalte discuţii au fost obişnuite, de data asta am rămas blocaţi de optimismul şi deschiderea cu care au venit. E ca şi cum acum au realizat că suntem şi noi în partea asta a Europei, ceva ce nu-i caracterizează", ne-a declarat o sursă apropiată discuţiilor. "Gaz­prom are cel puţin trei variante de traseu. Dacă adunaţi valoarea pie­ţe­lor (de gaze naturale - n. r.) din Bul­ga­­ria, Serbia şi Slovenia, veţi vedea că sunt mai mici decât cele cumulate din România şi Ungaria", a precizat o altă sursă.

Alexei Miller a semnat împreună cu Ion Ariton, ministrul Economiei, şi cu Florin Cosma, directorul exe­cutiv al Transgaz, un Memorandum de Intenţie pentru a pregăti studii de fe­zabilitate pentru South Stream în România, a anunţat Gazprom într-un comunicat oficial.

"Părţile au convenit să formeze un grup mixt pentru a realiza această sarcină", scrie în co­municatul Gazprom. Trebuie men­ţi­o­nat că Gu­vernul român a omis să pre­cizeze acest "detaliu" din comuni­catul dat, precizând doar că rezulta­tele vor fi analizate de cele două părţi după ce Gazprom va face calculele. Ioana Muntean, purtătorul de cuvânt al Guvernului, nu a putut fi contactată pentru a lămuri situaţia.

"Acum suntem în stadiul în care pu­tem să ne gândim la optimizarea proiectului, lucru discutat cu colegii ro­mâni. Construcţia va începe în 2013, iar primele livrări vor avea loc în 2015", a declarat Miller. Optimi­za­rea înseamnă efectuarea calculelor de către ruşi, pentru a putea alege va­ri­anta cea mai bună din punct de ve­dere tehnico-economic, iar opţiunea ro­mâ­nească oferă câteva argumente forte.

"Gazprom mai are nevoie pentru South Stream de capacităţi de în­ma­gazinare de gaze de 6 miliarde de me­tri cubi în afara Rusiei. România poa­te oferi asta. Nu tot acest gaz ar fi con­sumat de România, ci ar fi pompat spre Occident şi vândut pe traseul con­ductei. Dar o mare parte poate fi pre­luată de România. Multe termocentrale pe cărbuni din Ro­mânia au nevoie de investiţii ma­sive pentru desulfurare, ca urmare a cerinţelor europene. Guvernul ro­mân le poate trece pe gaz şi aşa se re­zol­vă problema poluării. Ruşii ar pu­tea vinde gazele către acestea", a de­cla­rat o sursă. Oficial a fost numită doar termocentrala de la Iernut, dar sunt vizate şi Electrocentrale Galaţi şi CET Brăila.

"În cazul unei decizii pozitive la nivel guvernamental va fi semnat un acord guvernamental între Rusia şi România", a spus Miller. Întrebat de ce România nu este prezentă pe tra­seu în anunţul făcut de partenerii ita­lieni de la Eni, Miller a spus că numai Gazprom stabileşte traseul, iar Eni este partener economic. Acordul ar putea fi semnat în primul trimestru din 2011, potrivit comunicatului Gazprom.

×