x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gazprom vrea Distrigaz Sud

Gazprom vrea Distrigaz Sud

14 Iul 2004   •   00:00

ECONOMIC

Cel mai mare furnizor de gaze naturale al Europei va depune oferta ferma pentru Distrigaz Sud, dar va investi si in diferite proiecte de parteneriat cu Romania, in scopul consacrarii expansiunii sale in Europa de Sud-Est.
ADRIAN N. IONESCU

"Vom finaliza la Moscova oferta noastra pentru Distrigaz Sud si speram sa castigam, bineinteles", a declarat ieri Alexey Miller, presedintele grupului rus Gazprom, cel mai important furnizor de gaze naturale al Europei.

Miller a mai spus ca nu va intra in consortiu cu nimeni in oferta pentru Distrigaz Sud, adaugand ca, daca va deveni proprietarul companiei romanesti, Gazprom va incheia un parteneriat pe termen lung cu Romania. In conditiile in care acelasi investitor nu poate prelua si Distrigaz Sud, si Distrigaz Nord, oferta Gazprom va viza doar societatea Distrigaz Sud.

MIZA ROMANA. Discutiile cu autoritatile romane au vizat participarea la procesul de privatizare, tranzitul de gaze naturale, dezvoltarea capacitatii de inmagazinare.

Miller a insistat asupra legaturii diferitelor proiecte de parteneriat cu Romania cu cresterea volumului de contracte-spot de gaze naturale, in urma liberalizarii pietei. Cel mai invocat a fost proiectul unor "investitii comune" intr-un depozit de inmagazinare din N-E tarii si intr-o conducta de tranzit prin zona apropiata a Siretului.

SATISFACTII. Dan Ioan Popescu a tinut sa-si exprime satisfactia ca, prin parteneriatele cu Gazprom, "Romania capata un rol important in dezvoltarea pietei gazelor din Europa de Sud-Est, depozitul de la Margineni, cu o capacitate de 2 miliarde metri cubi, putand functiona nu numai pentru asigurarea necesarului de gaze din Moldova, dar si pentru livrari pe piata tarilor din sudul Romaniei".

Intrebat de ce nu a continuat competitia pentru Petrom, Miller a spus: "Intrebarea este nu de ce? Ci pentru ce?", facand aluzie la conditiile de privatizare care nu au corespuns cu planurile gigantului rus.

×
Subiecte în articol: economic distrigaz distrigaz sud