x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Germania caută investitori autohtoni pentru a-şi menţine influenţa în conglomeratul aerospaţial EADS

Germania caută investitori autohtoni pentru a-şi menţine influenţa în conglomeratul aerospaţial EADS

de Daniel Ionaşcu    |    16 Aug 2011   •   15:49
Germania caută investitori autohtoni pentru a-şi menţine influenţa în conglomeratul aerospaţial  EADS

Guvernul svabilor a inceput sa caute investitori printre grupurile industriale sI financiare locale dispusi sa cumpere actiunile detinute de Daimler la gigantul aeronautic EADS, scrie Reuters, care citeaza surse apropiate coalitiei de guvernare condusa de cancelarul Angela Merkel.

O cautare sistematica va demara in urmatoarele saptamani iar problema ar trebui transata pana la finele anului. Producatorul auto Daimler detine 15% din EADS si are drepturi de vot pentru alti 7,5% detinuti de un grup de investitori financiari. Daimler a anuntat clar ca nu mai priveste industria aerospatiala ca un domeniu vital pentru firma, asa ca doreste sa o vanda.

Guvernul francez detine impreuna cu grupul media Lagardere alti 22,5% din EADS, in vreme ce holdingul spaniol de stat SEPI detine alti 5,5%. Restul este listat pe bursa. Grupul, care concureaza din plin cu americanii de la Boeing, este dominat de un echilibru fragil al puterii inca de cand a fost creat in anul 2000.

Eforturile germane anterioare au aratat ca exista doar un grup limitat de companii industriale sau investitori financiari interesati cu adevarat de titlurile respective. |n cazul in care niciun cumparator nu va fi gasit exista posibilitatea ca titlurile sa fie vandute bancii de stat KfW, prin care s-au derulat programele anti-criza ale Executivului. Anterior, ideea a fost respinsa de unii membri ai coalitiei.

La capitalizarea actuala de 25,5 miliarde de dolari, cota germana de 22,5% valoreaza 5,75 miliarde de dolari.

×