x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Germania: Guvernul limiteaza prin lege creşterea chiriilor

Germania: Guvernul limiteaza prin lege creşterea chiriilor

06 Sep 2018   •   07:18
Germania: Guvernul limiteaza prin lege creşterea chiriilor

Cabinetul german a aprobat un act normativ destinat să ţină în frâu majorarea semnificativă a chiriilor în marile oraşe, un fenomen care îi afectează pe chiriaşi şi generează îngrijorări că piaţa imobiliară ar putea fi supraîncălzită. 

 

Ministrul Justiţiei din Germania, Katarina Barley, cea care a introdus actul legislativ, a subliniat că prevederile vor permite noilor chiriaşi să cunoască sumele pe care le plăteau foştii chiriaşi şi dacă lucrările de renovare efectuate de proprietar justifică o eventuală majorare a chiriei. 

Legea germană a chiriilor a mai fost modificată odată în 2015 pentru a răspunde la creşterea preţurilor la proprietăţi imobiliare şi chirii. Atunci a fost introdusă o limită de care au beneficiat noii chiriaşi din zonele intens populate, fiind interzisă creşterea cu peste 10% a chiriilor comparativ cu chiria medie din zonă. Însă proprietarii puteau obţine scutiri în unele cazuri, de exemplu pentru proprietăţile noi sau recent renovate. 

Noua lege a ministrului Justiţiei, Katarina Barley, care acum va ajunge în Parlament, obligă proprietarii să dezvăluie dacă au beneficiat de astfel de scutiri în trecut şi de asemenea care este chiria pe care o plăteau foştii chiriaşi. Migraţia populatiei spre marile oraşe din Germania şi lipsa de locuinţe disponibile a dus la creşterea chiriilor. Printre oraşele cu cele mai ridicate chirii sunt: München, Koln, Stuttgart, Hamburg, Frankfurt şi Berlin. 

Banca Centrală a Germaniei a avertizat că preţurile la proprietăţile imobiliare din oraşele germane ar putea fi supraevaluate cu 15 până la 30%, sugerând că este posibil să se formeze o bulă speculativă pe piaţa imobiliară, ceea ce ar reprezenta un risc potenţial pentru stabilitatea financiară. 

Potrivit datelor Eurostat, jumătate dintre germani sunt chiriaşi. În timp ce în România aproximativ 96% dintre persoane locuiesc în apartamente sau case proprietate personală, cel mai mare procent din UE, în Germania proporţia este de 51,7%. AGERPRES

×