x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cea mai mare economie europeană, GRAV afectată de războiul din Ucraina. Pierderi de 160 de miliarde de euro

Cea mai mare economie europeană, GRAV afectată de războiul din Ucraina. Pierderi de 160 de miliarde de euro

de Redacția Jurnalul    |    20 Feb 2023   •   13:30
Cea mai mare economie europeană, GRAV afectată de războiul din Ucraina. Pierderi de 160 de miliarde de euro
Sursa foto: Hepta

Costul conflictului din Ucraina afectează 4% din PIB-ul Germaniei, ceea ce înseamnă pierderi de 160 de miliarde de euro pe an, arată Peter Adrian, președintele Asociaţiei Camerelor Germane de Industrie şi Comerţ (DIHK), citat de Reuters.

Prin urmare, PIB-ul per capita se va reduce cu 2.000 de euro, în cotextul în care țara este puternic industrializată iar criza energetică afectează dramatic societățile. 

Astfel că industria germană trebuie să plătească cu 40% mai mult pentru energie în acest an, raportat la anul 2021, anterior războiului din Ucraina. 
"Prognoza de creştere pentru 2023 şi 2024 este mai redusă decât în multe alte ţări", a spus Peter Adrian, care a precizat că acest lucru s-a întâmplat și în 2022. 

Germania importa gaze și petrol din Rusia la prețuri scăzute, însă criza geostrategică, sancțiunile occidentale impuse Moscovei, sabotara conductelor Nord Stream, au dus la reorientarea importurilor de energie. Acum, livrările de gaze lichefiate din SUA au prețuri mai mari iar scumpirile au determinat închiderea multor companii sau migrarea lor peste ocean. De asemenea, situația în Germania este mai rea decât în Franța, de exemplu, care are centrale nucleare și își produce singură electricitatea. 

 

×
Subiecte în articol: germania economie razboi ucraina Rusia pierderi