x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Grevă la exploatarea minieră Livezeni

Grevă la exploatarea minieră Livezeni

12 Iun 2009   •   00:00

Minerii de la exploatarea de cărbune Livezeni, din Valea Jiului, au intrat în această dimineaţă în grevă. Ei sunt nemulţumiţi de faptul că administraţia Companiei Naţionale a Huilei (CNH) Petroşani întârzie încheierea unui contract colectiv de muncă pe acest an. Sindicatul Liber de la Exploatarea Minieră (EM) Livezeni mai solicită începerea unor programe de investiţii în subteran pentru creşterea productivităţii muncii.



Potrivit liderului sindical Adrian Jurcă, între sindicatul pe care îl reprezintă şi administraţia minei au început, vineri, o serie de negocieri care s-ar putea solda cu semnarea unui protocol în cursul zilei. "Suntem în negocieri cu administraţia. Este posibil să încheiem un protocol, poate chiar în cursul zilei de vineri", a declarat Jurcă.

Contractul colectiv de muncă de la CNH Petroşani, din care face parte şi EM Livezeni, a expirat pe 1 aprilie, iar de atunci documentul este prelungit, periodic, prin acte adiţionale. Administraţia motivează întârzierea semnării noului contract colectiv de lipsa unui buget de venituri şi cheltuieli aprobat pentru acest an.

Sindicatul Liber EM Livezeni a avut încheiat un protocol cu CNH Petroşani prin care administraţia se angaja, de anul trecut, să facă investiţii la mina Livezeni, dar acest lucru nu s-a întâmplat. "Sindicatul a avut un proces cu CHN prin care solicitam plata orelor suplimentare lucrate de mineri în zilele de sâmbătă şi duminică, în perioada 2006-2008. Am renunţat la acest proces şi am încheiat un acord cu administraţia în care se menţiona că banii vor fi folosiţi pentru investiţii. Administraţia CNH spune că nu are un buget aprobat şi, de aceea, nu poate face investiţii", a adăugat preşedintele Sindicatului Liber de la EM Livezeni, citat de Agerpres.

În cadrul minei Livezeni lucrează 1.460 de membri de sindicat, protestul acestora fiind susţinut de Cartel Alfa şi Federaţia Naţională Mine Energie, organizaţii la care sindicatul este afiliat. Contractul colectiv de muncă de la CNH Petroşani a expirat pe data de 1 aprilie. Documentul este prelungit, periodic, prin acte adiţionale semnate între comisia de negociere a sindicaliştilor şi administraţia CNH, ultimul contract fiind valabil până la 1 iulie.

×
Subiecte în articol: economic livezeni