x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie GUVERN / O mie de euro pe cap de şomer

GUVERN / O mie de euro pe cap de şomer

de Monica Iordache Apostol    |    20 Noi 2008   •   00:00

Guvernul a aprobat ieri, prin câteva ordonanţe de urgenţă, planul de măsuri anticriză anunţat de premierul Călin Popescu Tăriceanu.



Astfel, firmele care vor angaja persoane intrate în şomaj de peste trei luni vor primi câte o mie de euro pentru fiecare angajat de acest gen, contribuţiile la bugetul de asigurări sociale au fost reduse cu două procente, CAS-ul coborând de la 39,5% la 37,5%, iar firmele care îşi vor plăti taxele cu cel puţin zece zile înainte de scadenţă vor primi o bonificaţie de 5% din valoare obligaţiilor bugetare. Toate aceste măsuri au fost adoptate prin Ordonanţă de Urgenţă. Premierul Tăriceanu a anunţat, în cadrul aceluiaşi program anticriză, şi stabilirea valorii punctului de pensie la 736,7 lei, care va conduce la majorarea pensiilor.

MODIFICĂRI LA CODUL FISCAL
Guvernul a adoptat ieri şi o serie de modificări aduse Codului Fiscal. Tăriceanu a anunţat că, prin aceste modificări, se introduc măsuri de stimulare fiscală pentru activităţile de cercetare, sunt transformate în venituri neimpozabile dobânzile la depozite, cu scopul de a stimula economisirea, se reduce cu 5% taxa pe valoarea adăugată pentru construcţia de locuinţe cu destinaţii sociale şi se scutesc de impozit dividendele reinvestite. Tot ieri, Tăriceanu a mai anunţat majorarea capitalului social al CEC cu 900 de milioane de lei. Conform declaraţiilor premierului, planul anticriză nu ar presupune un efort bugetar mai mare de 10 miliarde de euro, dar va stimula colectarea impozitelor, aşa cum a făcut-o şi introducerea cotei unice de impozitare la finalul anului 2004.

×
Subiecte în articol: economic