x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei atrage atenția asupra riscului de ratare a țintei de aderare la zona euro

Guvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei atrage atenția asupra riscului de ratare a țintei de aderare la zona euro

28 Oct 2022   •   11:39
Guvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei atrage atenția asupra riscului de ratare a țintei de aderare la zona euro

Aderarea la zona euro a Bulgariei de la 1 ianuarie 2023 va reprezenta o provocare destul de mare pentru această țară, este de părere guvernatorul Băncii Centrale, Dimitar Radev, citat de Reuters.

El este de părere că principalul obstacol este instabilitatea politică, fapt ce are repercursiuni asupra formării unui guvern care să aplice reformele necesare. 

Guvernatorul BNB a declarat în Parlamentul de la Sofia că trebuie să fie recuperate întârzierile provocate de disputele politice care au dus la 4 alegeri anticipate într-un an și jumătate. Cu toate acestea, nici scrutinul de la începutul acestei luni nu a adus o majoritate clară în legislativul bulgar, necesar pentru o guvernare stabilă. 

Bulgaria a intrat în mecanismul ERM-2 în 2020, alături de Croația, însă aceasta din urmă a realizat reformele necesare pentru aderarea la euro de la 1 ianuarie 2023. 
"Există o întârziere serioasă care a apărut în acest proces, în principal în ceea ce priveşte adoptarea deciziilor politice. Singura diferenţă faţă de Croaţia este că aceasta a demonstrat un angajament politic foarte puternic. Dacă nu avem un buget şi previziuni fiscale clare pe termen mediu, condiţia îndeplinirii criteriilor nominale va rămâne suspendată în aer", a atras atenția Dmitar Radev.  

Declarațiile sale vin își în contextul în care guvernul interimar a anunțat că nu a elaborat un proiect de buget pe 2023. 

Criteriile de aderare la zona euro sunt stabilitatea cursului de schimb, stabilitatea prețurilor, finanțări publice, dobânzi moderate pe termen lung. 

Zona euro cuprinde 19 state și s-a extins ultima oară în 2015, prin includerea Lituaniei. 

 

×
Subiecte în articol: bulgaria zona euro