x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul a aprobat eliminarea şi comasarea a 92 de taxe şi tarife

Guvernul a aprobat eliminarea şi comasarea a 92 de taxe şi tarife

de Daniela Ivan    |    20 Mai 2014   •   16:45
Guvernul a aprobat eliminarea şi comasarea a 92 de taxe şi tarife

Guvernul a aprobat  azi mai multe acte normative prin care sunt eliminate sau comasate 92 de taxe şi tarife nefiscale, informează Biroul de presă al Executivului.

Astfel, a fost aprobată ordonanţa de urgenţă pentru modificarea unor acte normative privind taxele şi tarifele nefiscale prin care se realizează “o reducere de 12 taxe şi tarife, din care cinci prin eliminare şi şapte prin comasare”.

“Actul normativ va contribui la reducerea birocraţiei şi a poverii fiscale, precum şi la simplificarea accesului la serviciile publice”, precizează sursa citată.

Guvernul a adoptat, totodată, o hotărâre pentru modificarea unor acte normative privind taxe şi tarife percepute pentru unele prestări de servicii, prin care se realizează “o reducere de 15 taxe/tarife, dintre care cinci prin eliminare şi 10 prin comasare”. Concomitent, prin ordin de ministru vor fi reduse încă 65 de taxe şi tarife parafiscale.

Ce taxe vor fi eliminate
Taxele care vor fi eliminate sunt: taxa datorată pentru eliberarea licenţei de depozit reglementată prin prevederile art.6. din Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.141/2002 ; taxa aferentă emiterii avizului privind activităţile de comercializare, de distribuţie şi de prestări de servicii în domeniul dispozitivelor medicale; taxa de înregistrare şi de examinare a cererii, atunci când termenul de examinare a cererii se prelungeşte ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor de depunere; taxa de acreditare percepută de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

De asemenea, oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale vor acorda gratuit următoarele serviciile de asistenţă: îndrumarea prealabilă privind formalităţile legale pentru constituirea şi modificarea actelor constitutive ale firmelor; îndrumarea pentru completarea corectă a cererii de înregistrare, a formularelor tipizate specifice activităţii registrului comerţului, a cererii de autorizare; tehnoredactarea cererii de înregistrare; redactarea declaraţiei pe propria răspundere a fondatorilor, administratorilor, împuterniciţilor sucursalelor şi a cenzorilor că îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege.

Pe de altă parte, vor fi comasate şase niveluri tarifare aferente unor operaţiuni realizate de Administraţia Naţională Apele Române, care se circumscriu unui singur tip de activitate, aceea de autorizare şi avizare.

Taxa privind procurarea unui act judiciar sau extrajudiciar, la cererea unor persoane fizice sau juridice străine, în cuantum de 22 lei, taxa privind eliberarea de adeverinţe şi alte servicii prestate de autorităţile competente, potrivit legii, în cuantum de 22 lei şi tariful pentru eliberarea unui paşaport electronic, a unui paşaport simplu temporar sau a altui document de trecere a frontiere, în cuantum de 32 lei, vor fi comasate într-o taxă privind eliberarea de documente şi alte servicii prestate, în cuantum de 20 lei.

Reducerea unui număr de 12 taxe şi tarife nefiscale va determina scăderea veniturilor bugetare cu 786.000 lei în fiecare dintre următorii patru ani, potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea unor acte normative în acest domeniu, publicat de Ministerul Finanţelor Publice.


×
Subiecte în articol: taxe impozite