Băncile comerciale nu au depus încă la Banca Naţională a României documentele privind normele pentru programul Prima Casă 4. Multe dintre băncile din Top 10 au propriile programe de tipul Prima Casă, cu deosebirea că acestea solicită clienţilor un avans de minimum 10% din valoarea locuinţei care va fi achiziţionată. Bancherii au privit cu o anumită rezervă Prima Casă 4, deoarece Guvernul a redus garanţia din partea statului la jumătate. Însă de această dată nu este vina lor. Guvernul nu a trimis spre publicare în Monitorul Oficial protocolul de colaborare cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM, potrivit unor surse.
„Nici o bancă comercială nu a depus la BNR normele pentru programul «Prima casă», pentru a le aproba”, a declarat pentru Agerpres Mugur Şteţ, purtătorul de cuvânt al BNR. Acesta a adăugat că „în momentul în care Banca Naţională va primi din partea băncilor comerciale cereri de aprobare a acestor norme, le va soluţiona rapid, aşa cum a făcut şi până acum cu toate documentele depuse de bănci”.
Pe de altă parte, preşedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels (foto), a declarat în urmă cu două zile că toate băncile interesate să participe la cea de-a patra fază a programului guvernamental de credite ipotecare Prima casă trebuie să obţină în prealabil aprobarea BNR asupra normelor de creditare. „Noile norme de creditare trebuie aprobate pentru fiecare bancă în parte. Noi, băncile, am intrat deja în acest proces de avizare”, a spus Bruynseels.
Finanţarea prin program este blocată pentru că plafonul de la Prima Casă 3 este epuizat, iar ediţia a patra nu poate începe. Deşi premierul Emil Boc a anunţat că programul va începe imediat după Paşte, data la care va deveni operaţional este incertă, nu se ştie când va fi trimis spre publicare protocolul de colaborare cu Fondul de Garantare a Creditelor care bate pasul pe loc din cauza unor probleme tehnice.
Guvernul a adoptat, în data de 20 aprilie 2011, normele metodologice de aplicare a programului. Potrivit acestora, proprietarii care deţin o locuinţă cu o suprafaţă utilă mai mică de 50 de metri pătraţi pot accesa un credit ipotecar garantat de stat pentru a cumpăra o locuinţă cu o suprafaţă mai mare. În plus, Guvernul a eliminat restricţiile privind vârsta maximă a solicitanţilor şi vor putea aplica pentru un credit „Prima casă” şi persoanele de peste 35 de ani. Clienţii care deţin cote-părţi dintr-o locuinţă vor putea beneficia de credite garantate de stat pentru a achiziţiona diferenţa de cote-părţi. Se menţine avansul de 5% din valoarea bunului finanţat şi marjele de dobândă aplicate peste indicatorii pieţei monetare, de 2,5% la lei şi 4% la euro.
Statul a emis în cele trei etape precedente garanţii de peste 1,5 miliarde de euro pentru aproximativ 38.000 de beneficiari. Circa 51% din credite au fost acordate pentru locuinţe cu două camere, iar un sfert pentru locuinţe cu trei camere.
Statisticile arată că valoarea medie a unui credit acordat prin „Prima casă” este de circa 40.000 de euro, comparativ cu o valoare maximă a garanţiei de 57.000 de euro.