x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul a decis majorarea salariului minim brut la 540 lei

Guvernul a decis majorarea salariului minim brut la 540 lei

10 Sep 2008   •   00:00

Guvernul a decis majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, de la 500 lei la 540 lei începând cu 1 octombrie 2008, conform acordului încheiat în luna iulie cu sindicatele şi patronatele.



Guvernul a decis majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, de la 500 lei la 540 lei începând cu 1 octombrie 2008, conform acordului încheiat în luna iulie cu sindicatele şi patronatele.

Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a declarat agenţiei MEDIAFAX că hotărârea aprobată, miercuri, de Executiv prevede în mod distinct şi majorarea salariului minim la 600 lei, la începutul anului viitor.

Conform înţelegerii deja încheiate, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 540 lei lunar, în perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2008, pentru un program complet de lucru de 170 ore în medie pe lună, reprezentând 3,176 de lei/oră şi, începând cu data de 1 ianuarie 2009, acesta va fi de 600 de lei lunar, pentru un program complet de lucru de 170 ore în medie pe lună în anul 2009, reprezentând 3,529 de lei/oră.

În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este stabilit la 500 lei lunar şi, prin proiectul de hotărâre, se propune o majorare de opt procente în perioada  01 octombrie-31 decembrie 2008, iar de la data de 1 ianuarie 2009 este prevăzută o majorare cu încă 11,1 la sută.

Reprezentanţii confederaţiilor sindicale şi cei ai patronatelor au semnat, în 25 iulie, acordul cu Guvernul privind majorarea salariului minim la 540 de lei de la 1 octombrie şi la 600 de lei de la 1 ianuarie 2009.

Acordul mai prevede ca, până în 2014, raportul dintre salariul minim şi salariul mediu să fie de 50%. În fiecare an vor fi făcute două analize, urmate de câte o hotărâre de Guvern privind creşterea salariului minim.

Sindicatele mulţumite de decizia Guvernului de a respecta acordul privind majorarea salariului minim 

Sindicatele salută decizia Guvernului de a majora salariul minim brut de la 500 la 540 de lei, de la 1 octombrie, conform acordului încheiat în luna iulie cu sindicatele şi patronatele, considerând respectarea acestui angajament ca un prim pas pozitiv.

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că această decizie este un prim pas de respectare a angajamentului luat de Guvern în urmă cu două luni. "Apreciez decizia Guvernului de respectare a angajamentului, sperăm ca împreună cu patronatele şi Executivul să ducem la împlinire întreg acordul semnat în iulie", a afirmat Hossu.

De asemenea, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a precizat, pentru MEDIAFAX că reprezentanţii Guvernului au dat dovadă că "sunt oameni serioşi", acest acord fiind respectat, "nu ca alte acte semnate de 18 ani încoace".

În opinia lui Costin, marele avantaj al acestui act este că constituie o anexă la constractul colectiv de muncă, astfel că "nu contează că se schimbă guvernele, el trebuie respectat de toţi care vin la putere", a precizat Costin.
"Pe termen scurt, Guvernul Tăriceanu a dovedit şi azi (n.r. miercuri) că-şi respectă angajamentul luat, chiar dacă este un act de campanie electorală. Iar pe termen mediu, Guvernul care va veni are două posibilităţi: să respecte sau nu acordul privind valoarea salariului minim. Dacă îl respectă, este bine pentru noi, reprezentanţii salariaţilor, dacă nu, poate să fixeze un salariu mai mic sau mai mare ca cel din acord, România fiind obişnuită să aibă două salarii minime pe economie: unul stabilit de Guvern şi unul de sindicate, împreună cu patronatele. Dacă Executivul fixează un salariu mai mic, oricum este avantajos pentru angajaţi, pentru că se ia în calcul cel fixat prin CCM de sindicate şi patronate, care e mai mare întotdeauna ca cel stabilit de Guvern. Iar în cazul în care salariul Executivului este mai mare ca cel prevăzut în acord, cu atât mai bine. Oricum, noi ieşim în avantaj", a explicat Costin.

  • Mediafax

×
Subiecte în articol: economic minim salariului