x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul reduce termenul pentru cumpărarea caselor ANL de la cinci la trei ani şi majorează subvenţia la credite ipotecare de la 15% la 25%

Guvernul reduce termenul pentru cumpărarea caselor ANL de la cinci la trei ani şi majorează subvenţia la credite ipotecare de la 15% la 25%

05 Dec 2008   •   00:00

Termenul în care chiriaşii caselor construite prin Agenţia Naţională de Locuinţe pot cumpăra imobilul a fost redus de la cinci ani la trei ani, iar prima anuală acordată de stat tinerilor pentru cumpărarea unei locuinţe a fost majorată de la 15% la 25% din suma economistă în sistemul bancar de creditare.



Limita primei anuale a fost extinsă de la 120 euro la 250 euro, prin Ordonanţă de Urgenţă adoptată în şedinţa de joi a Guvernului.

Subvenţia de stat pentru construcţia unei locuinţe proprietate personală a fost majorată de la 20% la 30% din cheltuieli, acoperită până la o sumă de 15.000 de euro, faţă de maximum 10.000 de euro în prezent.

“Această prevedere se aplică pentru toate locuinţele care nu au fost finalizate şi predate către beneficiari până la data intrării în vigoare a acestui act normativ. Se acordă tinerilor cu vârsta sub 35 de ani care au un teren şi un contract încheiat cu un constructor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru.

Locuinţele vor putea constitui garanţii reale imobiliare, prin ipotecă bancară.

Legislaţia în vigoare prevede că fiecare tânăr în vârstă de până la 35 de ani care vrea să-şi construiască o locuinţă prin credit ipotecar şi are teren poate beneficia de o subvenţie de 20% din valoarea construcţiei, dar nu mai mare de 10.000 de euro.

Legea mai prevede că locuinţele ANL pot fi cumpărate de către tinerii care au ocupat imobilul cu chirie pentru o perioadă de minimum cinci ani.

Mediafax

×
Subiecte în articol: economic