x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul român continuă ofensiva împotriva Parisului.

Guvernul român continuă ofensiva împotriva Parisului.

17 Mai 2011   •   21:00

Societatea Dalkia Romania, parte a grupului francez Veolia, a fost inclusa in scrisoarea anterioara de intentie cu FMI, insa aceasta doar administreaza serviciul de termoficare din munici­piul Ploiesti, si nu il detine in proprietate. Ciudatenia a aparut in momentul redactarii scrisorii de intentie incheiata intre Guvern si Fondul Monetar International in urma mi­siunii din ianuarie.

Dalkia a fost atunci inclusa pe o lista de 30 societati de stat, printre care numeroase CET-uri subordonate administratiilor locale, ale caror pierderi trebuie incluse in deficitul bugetar si care sunt obligate sa anunte periodic la Ministerul Finantelor indicatorii financiari si operatiunile efectuate. Aceasta 'manevra' devine si mai suspecta daca o punem in legatura cu 'ofensiva' autoritatilor romane impotriva firmelor franceze despre care Jurnalul National a relatat, semnale preluate si de presa din hexagon.

Actionarii francezi ai Dalkia au aflat din presa includerea si au sunat la sediul Guvernului si FMI, cerand corectarea situatiei. 'Eroarea a fost cu atat mai ciudata cu cat Dalkia Romania nu inregistreaza pierderi si nici datorii fata de terti, inclusiv fata de statul roman, ci, mai mult, are o creanta asupra bugetului de aproape 26 milioane de lei reprezentand subventii neincasate de un an', potrivit unor surse citate de Mediafax.

Aceasta urmeaza sa fie reparata intr-o noua reuniune a board-ului FMI si deja compania cu pricina nu se mai afla pe lista. Un sambure de adevar exista, Dalkia avand in conce­siu­ne serviciul de termoficare din Ploiesti. Compania primeste in conti­nuare subventii de la buget, iar Guvernul vrea sa elimine sumele pe care CET-urile le primesc pentru compensarea achizitiilor de combustibil. Dalkia Romania are filiale in orasele Ploiesti, Tulcea, Otopeni si Alba Iulia si este detinuta in totalitate de Dalkia International, care este o subsidiara a grupului francez Veolia. Dalkia Romania a inregistrat in 2009 o cifra de afaceri de 16,8 mi­lioane de lei si o pierdere neta de 1,7 milioane de lei.

In schimb, Dalkia Termo Prahova SRL a avut in 2009 o cifra de afaceri de 201,5 milioane de lei si un profit net de 17,7 milioane de lei, realizat cu 544 de angajati, potri­v­­it datelor de la Ministerul Finantelor. Veolia este si actionarul majoritar al Apa Nova, companie care admi­nistreaza serviciile de apa si ca­nalizare din Bucuresti.

×
Subiecte în articol: economia