x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul va anunţa, până la finele lunii iunie, un nou nivel al redevenţelor în sectorul energetic

Guvernul va anunţa, până la finele lunii iunie, un nou nivel al redevenţelor în sectorul energetic

de Mediafax    |    13 Mai 2012   •   07:48
Guvernul va anunţa, până la finele lunii iunie, un nou nivel al redevenţelor în sectorul energetic
Guvernul va anunta, pana la sfarsitul lunii iunie, un nou nivel al redeventelor pentru sectorul energetic, deoarece Romania incaseaza doar 4% in conditiile in care media europeana presupune o redeventa de peste 20%, a declarat premierul Victor Ponta, la emisiunea "Dupa 20 de ani" la PRO TV.
"Am de gand ca, in perioada imediat urmatoare, sa modificam sistemul redeventelor, pentru ca sa ai in Romania o medie de 4% in conditiile in care media europeana este peste 20%....Nu pot avansa inca o cifra pana nu o stabilesc", a spus Ponta.
El a precizat ca noul nivel de redevente, care ar urma sa fie aplicat ulterior, va fi anuntat cat mai repede, pana la sfarsitul actualei sesiuni parlamentare.
Sesiunea parlamentara se incheie la sfarsitul lunii iunie.
Cabinetul Ponta a inscris in programul de guvernare regandirea sistemului de redevente si a taxelor de exploatare a resurselor in acord cu prevederile comunitare.
La finalul anului trecut, fostul Guvern Boc a a anuntat ca a decis prin ordonanta de urgenta, dublarea redeventei pentru aur, platina si argint, de la 4% la 8% din valoarea productiei, si majorarea redeventei de la 4% la 6% pentru celelalte produse miniere, precum carbunele si apele minerale, o cota de 20% din taxe urmand sa fie cedata autoritatilor locale.
Actul normativ prevedea cresterea redeventelor la 6% pentru productia de carbuni, minereuri feroase, neferoase, de aluminiu si roci aluminifere, metale radioactive, pamanturi rare, pietre pretioase si semipretioase, dar si pentru ape minerale terapeutice, ape termoninerale, ape geotermale si gazele care le insotesc, gaze necombustibile, namoluri si turbe terapeutice si la 8% din valoarea productiei pentru minereuri de metale nobile.
Din categoria minereurilor metale nobile fac parte argintul, aurul, mercurul si metalele platinice (ruteniu, osmiu, rodiu, iridiu, paladiu si platina).
In nota de fundamentare a actului normativ se arata ca pentru intervalul urmatorilor patru ani se poate stima o crestere a veniturilor bugetare provenite din redevente miniere/petroliere de aproximativ 1,1 miliarde lei.
Cel mai important zacamant de aur din Romania este situat in localitatea Rosia Montana, judetul Alba, si este concesionat in vederea exploatarii companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). Zacamantul de la Rosia Montana este evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.
La sfarsitul lunii martie a acestui an, Guvernul Ungureanu a anuntat insa ca ordonanta de uurgenta privind majorarea redeventelor la minereuri feroase si neferoase, aur, platina si argint transportul si tranzitul petrolului a fost lecturata de Guvernul Boc, dar nu si publicata in Monitorul Oficial, astfel ca nu este aplicata.

×