x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul vrea să impoziteze bonurile de masă

Guvernul vrea să impoziteze bonurile de masă

24 Mar 2010   •   00:00

Statul vrea să impoziteze bonurile de masă, tichetele cadou sau cele pentru carburanţi, potrivit unui proiect al Codului Fiscal, citat de Mediafax.

Astfel, aceste bonuri de valoare vor fi scoase din categoria veniturilor neimpozabile după ce litera "e" din articolul 42 va fi abrogată.
Articolul respectiv din Codul Fiscal se referă la veniturile neimpozabile, iar litera care urmează să fie abrogată stabileşte că din această categorie face parte şi contravaloarea cupoanelor ce reprezintă bonuri de valoare care se acordă cu titlu gratuit persoanelor fizice.
Proiectul de modificare a Codului Fiscal urmează să fie aprobat de Guvern.


CARTEL ALFA ŞI CNSLR AMENINŢĂ CU PROTESTE

Sindicaliştii de la confederaţiile Cartel Alfa şi CNSLR-Frăţia vor ieşi în stradă dacă Guvernul va impozita bonurile valorice, aşa cum intenţionează conform proiectului Codului Fiscal.

"Nu vom accepta impozitarea bonurilor valorice. Ce rost îşi mai au aceastea după impozitare? Până acum, nici angajatul, nici angajatorul nu plăteau taxe în acest sens, fiind un avantaj pentru ambele părţi. Ne vom opune dacă această propunere va deveni lege şi ne vom retrage de la orice negociere", a spus Liviu Apostoiu, vicepreşedintele Cartel Alfa. El a spus că sindicaliştii vor ieşi în stradă într-un număr foarte mare. Apostoiu a mai completat că Executivul încearcă să dea vina pe UE, FMI şi Banca Mondială pentru măsurile pe care le consideră anticriză.

"Guvernul a mai găsit o modalitate de a încerca să rezolve criza pe seama celor mulţi, pe seama salariaţilor. Ne opunem ferm şi cerem o întâlnire de urgenţă pe această temă. Sper ca această propunere să fie doar o intenţie, să nu ajungă lege", a afirmat şi Marius Petcu, liderul CNSLR-Frăţia.
Petcu a mai spus că, dacă propunerea va trece, salariaţii le vor cere liderilor sindicali să iasă în stradă cu miile.


BNS DĂ DREPTATE GUVERNULUI

Dumitru Costin, preşedintele BNS, susţine că această impozitare vine ca urmare a unei directive europene în care bonurile valorice sunt contabilizate ca drepturi salariale, motiv pentru care ele trebuie impozitate.

"Nu-mi place că vor să le impoziteze, dar asta e regula şi trebuie să ne supunem regulilor UE", a arătat liderul BNS.

Bonurile de valoare care se acordă cu titlu gratuit persoanelor fizice, precum bonurile de masă, tichetele cadou sau cele de carburanţi, vor fi scoase din categoria veniturilor neimpozabile, conform unui proiect de lucru al Guvernului care modifică Codul Fiscal, citat de Mediafax.

×
Subiecte în articol: economic