Guvernul va propune Fondului Monetar Internaţional să permită majorarea capitalului social al CEC de la buget pentru a putea vinde banca prin atragerea unor investitori instituţionali. „Este prea devreme pentru privatizarea CEC Bank, dar Guvernul va insista în discuţiile cu FMI pe majorarea capitalului băncii, probabil prin atragerea unor investitori instituţionali, după modelul de succes de la BCR”, au declarat surse oficiale agenţiei Mediafax. Statul a mai vrut să vândă CEC în urmă cu câţiva ani, însă procesul de privatizare a fost oprit în decembrie 2006, când a fost depusă o singură ofertă, de la National Bank of Greece. Valoarea oferită de banca elenă de 560 de milioane de euro a fost considerată la vremea respectivă prea mică.
Guvernul a încercat în ultimii doi ani să opereze o majorare a capitalului CEC din surse bugetare, însă CE nu a autorizat operaţiunea considerând-o ajutor de stat. Între timp CEC şi-a crescut cota de piaţă urcând pe poziţia a 5-a în anul 2009 în clasamentul băncilor după valoarea activelor. Banca a obţinut în primele trei luni ale anului 2010 un profit brut de 14,9 milioane lei (3,6 milioane euro).
FMI va insista în negocierea noului acord pentru privatizarea, reorganizarea sau lichidarea marilor companii de stat, apreciind că prin vânzarea unor societăţi viabile statul va reuşi să finanţeze la costuri mai reduse deficitul bugetar, au declarat surse apropiate negocierilor.