x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Hidroelectrica calculează facturile în funcție de consum. Când și cum trebuie plătite

Hidroelectrica calculează facturile în funcție de consum. Când și cum trebuie plătite

de Redacția Jurnalul    |    04 Feb 2023   •   15:00
Hidroelectrica calculează facturile în funcție de consum. Când și cum trebuie plătite

Hidroelectrica a început emiterea facturilor către clienți. Acestea sunt calculate pentru ultimele 10 luni însă pot fi plătite eșalonat.

Totodată, costul este diferit în funcție de numărul de kilowați consumați lunar. Clienții care au sub 100 kW pe lună în 2021 plătesc 0,68 lei. Pentru 100-300 kW prețul este cel din contract pentru perioada de până la 1 septembrie 2022. La un consum de peste 300 kW se achită prețul pieței pentru perioada 1 aprilie - 13 iulie 2022. Pentru perioada 14 iulie-31 decembrie 2022, va fi plătit prețul din contract pentru întreaga cantitate consumată.

Pentru locurile de consum fără istoric în 2021 se va plăti 0,68 lei/kW pentru perioada 1 aprilie-31 august 2022. În schimb, preţul kW diferă în funcţie de consum pentru perioada 1 septembrie-31 decembrie 2022.

"Ca urmare a faptului că am avut confirmarea pe grupul nostru de clienţi, că cei de la Hidroelectrica au început de săptămâna trecută să emită facturi pentru lunile mai vechi de iunie 2022, sperând că într-un final în februarie se vor ţine de cuvânt şi vor începe să emită facturile pentru toţi clienţii, vă las mai jos tabelul cu logica de aplicare a ordonanţei de plafonare a preţurilor la energia electrică pe care trebuie să o regăsim în facturile Hidroelectrica.

Atenţie! Logica de aplicare a OUG se referă doar la facturile Hidroelectrica emise/care se vor emite pentru perioada 01 aprilie - 31 decembrie 2022.

Pe coloane găsiţi perioada în care se aplică raţionamentul, în timp ce pe linii găsiţi categoria de client la care se aplică.

Totodată, pentru a avea o vizibilitate şi mai bună a preţurilor care trebuie să se regăsească pe facturile noastre emise de Hidroelectrica, am ataşat cele 4 oferte Hidroelectrica din perioada 1 aprilie - 31 decembrie 2022.

Vă reamintesc că în preţul total al energiei electrice, pe lângă preţul fix energie active (0.25 lei/kWh) care ne este garantat prin contract de Hidroelectrica, se aplică şi o serie de taxe impuse de statul român care sunt modificate la un anumit de interval de timp.

Atenţie! Sunt 4 oferte, deoarece deşi preţul la energia activă a rămas fix la 0.25 lei/kWh, valoarea taxelor a tot suferit modificări", a transmi administratorul grupului de clienţi Hidroelectrica de pe Facebook.

Când și cum trebuie plătite facturile

Facturile la electricitate care au întârziat în ultimele luni nu vor veni în același timp, existând un interval de circa o săptămână între ele.

"Nu vor veni teancuri de 9-10 facturi. Procesul de facturare pentru perioada anterioară a început la Hidroelectrica, s-a facturat luna aprilie şi am luat decizia ca totuși facturile să nu vină într-un singur calup, ci să vină pe fiecare lună în parte, cu un anumit decalaj.

Facem asta pentru a încerca să diminuăm numărul de solicitări de eșalonare pe care le pot face clienții în cazul în care nu pot plăti contravaloarea facturilor. 

Există această posibilitate. Este afișată și pe site-ul Hidroelectrica, inclusiv formularele sunt acolo.

Pentru a veni în întâmpinarea clienților noștri, facturile vor veni cu o anumită periodicitate în fiecare lună, nu o să vină mai multe facturi într-un singur mail.

Apoi, va fi un pic mai accelerat procesul de emitere al facturilor, probabil la un interval de o săptămână sau o săptămână şi jumătate, tocmai pentru a încerca să nu aglomerăm foarte mult ghișeele cu cereri de reeșalonare și să venim în sprijinul clienților noștri.

Acesta este modalitatea prin care ne-am propus să reluăm procesul de facturare odată cu trecerea la noua soluție informatică, tocmai în încercarea de a nu aglomera foarte tare clienții și de a nu îi pune în situația în care să mai facă eforturi suplimentare prin încheierea unor formulare de reeșalonare și solicitarea către noi", a explicat Bogdan Badea, preşedinte Hidroelectrica, la antena3CNN

Restanțierii pot opta pentru eșalonarea sumelor, pe o perioadă de 6 luni. Facturile Hidroelectrica au termen de scadență 45 de zile pentru clienții casnici și de 30 de zile pentru cei non-casnici, perioade pentru care nu sunt percepute penalități.

Plata se poate realiza eșalonat, la cerere. Eșalonarea se solicită online, prin completarea unui formular tip, sau direct la sediile sucursalelor. 

Hidroelectrica se află pe locul trei în topul furnizorilor de energie electrică din România. 

 

 

×
Subiecte în articol: hidroelectrica facturi consum