x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Hidroelectrica: Gradul de umplere a lacurilor de acumulare a scăzut la 67%

Hidroelectrica: Gradul de umplere a lacurilor de acumulare a scăzut la 67%

09 Aug 2022   •   17:00
Hidroelectrica: Gradul de umplere a lacurilor de acumulare a scăzut la 67%

Gradul de umplere a lacurilor de acumulare Hidroelectrica era de 67% la 7 august 2022, transmite Transelectrica, mult sub nivelul de 93% din aceeaşi perioadă din 2021.

Acesta este cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani, mai arată datele Transelectrica. Spre exemplu, anul trecut Hidroelectrica a livrat 16,6 TWh de energie, din care 5,5 TWh au venit din lacurile de acumulare.

Efectele secetei asupra producţiei de energie hidro sunt foarte îngrijorătoare în contextul în care iarna care vine se anunţă a fi una dintre cele mai dificile din istorie, lipsa precipitaţiilor văzându-se şi în preţul energiei.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, deţinut de statul român, a terminat primul semestru al anului cu o scădere de 3 TWh a producţiei de energie faţă de anul trecut când firma a reuşit să injecteze în sistem peste 10 TWh. 2021 a fost de altfel un an hidrologic foarte bun, în timp ce anul acesta este marcat de o secetă severă.

În procente, scăderea de producţie faţă de primele şase luni din 2021 este de 30%. Estimările pentru întreg anul indică o scădere a producţiei faţă de anul trecut de circa 15%, o veste oricum proastă ţinând cont de actualul context.

Hidroelectrica a terminat primele trei luni ale anului cu venituri de 2,3 miliarde de lei, cu 65% mai mari faţă de cele din perioada similară a anului trecut, şi cu un profit net de 1,29 miliarde de lei, plus 70%, arată datele publicate într-un raport al Fondului Proprietatea (FP), acţionar minoritar în cadrul companiei. Problema majoră care reiese din raport este însă scăderea consistentă, de 30%, a cantităţilor de energie vândute pe primul trimestru, scădere care a continuat şi în următoarele trei luni.

×
Subiecte în articol: Transelectrica lacuri