x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Impozit pe handicap

Impozit pe handicap

de Diana Scarlat    |    26 Feb 2010   •   00:00
Impozit pe handicap

O ordonanţă de urgenţă adoptată de Guvern în octombrie 2009 introduce impozitul pe pensiile şi salariile persoanelor cu handicap grav sau accentuat, de la 1 ianuarie 2010. Autoritatea pentru Persoanele cu Handicap (ANPH) cere Ministerului Finanţelor să revină asupra acestei decizii, însă reprezentanţii ministerului nu dau un răspuns pozitiv.



Persoanele cu handicap grav sau accentuat erau scutite, până anul acesta, de la plata impozitului pe salarii şi pensii. În goana după bani pentru buget, Guvernul a decis să impoziteze şi aceste venituri. Executivul a decis eliminarea articolul 26 litera a din Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, în baza căruia persoanele cu handicap grav sau accentuat, respectiv nevăzătorii sau persoanele aflate în scaun cu rotile, erau scutite de la impozitul pe indemnizaţiile de natură salarială.

Anul trecut, la sfârşitul lunii noiembrie, Parlamentul a adoptat o lege prin care se stabileşte că persoanele cu handicap beneficiază, prin articolul 26, de scutire de impozit pe veniturile din salarii, indemnizaţii de natură salarială şi pensii, deşi la acea dată era anunţată abrogarea acestui articol, începând cu anul 2010. Singurul răspuns pe care l-a primit conducerea ANPH din partea Ministerului Finanţelor Publice a fost acela că problema ar putea fi rezolvată la următoarea modificare a Codului Fiscal.

×
Subiecte în articol: economic