x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie In noiembrie si decembrie s-a platit vremea frumoasa

In noiembrie si decembrie s-a platit vremea frumoasa

25 Ian 2005   •   00:00

ECONOMIC/BUSINESS
Deszapezirea Sectorului 2 din Bucuresti in lunile noiembrie si decembrie a costat Primaria 580.000 de dolari. Conform contractului, Primaria plateste faptul ca firma a fost pregatita sa intervina. In lipsa zapezii, vanarea ei ramane un business profitabil. O zi de "asteptare" costa cam jumatate din cat ar costa una de interventie.

580.000 de dolari, asteptatul zapezii

O zi de asteptare a ninsorii costa 368 de milioane de lei. Primaria Sectorului 2 plateste acesti bani chiar daca afara e cald si frumos. Asa se face ca pentru deszapezirea din noiembrie si decembrie, factura totala platita de aceasta primarie s-a ridicat la aproape 17 miliarde de lei, adica peste jumatate de milion de dolari.
ADRIAN MIHAI

PREGATITI. Desi in noiembrie si decembrie n-a cazut nici un fulg, utilajele de deszapezire au fost gata de interventie
Sumele mari platite pana acum pentru o deszapezire care nu s-a produs sunt considerate economii de catre Primaria Sectorului 2. Daca ar fi nins, o zi de interventie ar fi costat primaria 767 de milioane de lei. "In conditiile in care in aceasta iarna nu a nins s-a platit doar asteptarea, motiv pentru care vor fi economii substantiale", este punctul de vedere al Primariei Sectorului 2.

COSTURI. Cum se justifica aceste cheltuieli? "Trebuie remarcat ca SC Supercom SA, societatea care se ocupa de deszapezirea Sectorului 2, are angrenate in aceasta activitate peste 80 de utilaje si 150 de oameni structurati pe trei schimburi, asigurand permanenta 24 de ore din 24 in caz de ninsoare", ne informeaza Primaria Sectorului 2. Aceasta ar inseamna ca job-ul ca lucrator la deszapezire a fost in iarna asta visul multor romani: sa vina la lucru si sa ia banii fara sa aiba ce sa munceasca. Supercom nu face insa doar deszapezire. Ea face si salubrizare. Un lucru este clar. Atunci cand ninge nu ai de ce sa maturi strazile, ceea ce inseamna ca firma plateste degeaba ori oamenii de la salubrizare, ori pe cei de la deszapezire, asta in cazul in care cele doua atributii nu revin aceluiasi om.

VARIANTE. O situatie similara se pare ca intalnim si la Sectorul 6. Aici, 260 de oameni sunt gata sa intervina in caz ca ninge. Ovidiu Serban, directorul Sucursalei Bucuresti, dar si responsabil cu programul de deszapezire al SC Urban SA nu ne-a dezvaluit valoarea contractului.

Trebuie spus ca nu toate primariile au incheiat astfel de contracte cu sume imense. O zi de asteptare pentru deszapezirea Sectoarelor 3 si 4 costa de zeci de ori mai putin. In plus chiar, la Sectorul 3 taxa de asteptare intervine si ea abia dupa dupa primul fulg.

La Sectorul 4, deszapezirea se face prin REBU si ADPP, societati care incaseaza 4,2 milioane de lei si respectiv 9,2 milioane lei pe zi. Corneliu Sburlan, sef compartiment managementul calitatii al REBU, explica situatia prin faptul ca multe dintre utilajele de deszapezire si combaterea poleiului sunt multifunctionale si in restul timpului anului sunt folosite pentru alte activitati. Spre exemplu, masinile care vara spala strazile, in timpul iernii sunt utilizate pentru a imprastia solutia ecologica impotriva poleiului. In acelasi timp, strazile nu pot fi maturate atunci cand este zapada, ceea ce face posibila mobilizarea oamenilor pentru deszapezire, arata Sburlan modul in care societatea pe care o reprezinta face acelasi lucru, dar primeste de bani de zeci de ori mai putin decat alte societati.

PRIMA NINSOARE. Pentru societatile care asigura deszapezirea abia ieri s-a ivit prima ocazie in care sa intervina. Chiar si asa, stratul firav de zapada nu a solicitat la maximum posibilitatile de interventie a companiilor. Prognozele meteorologilor arata ca, cel putin in urmatoarele zile, Capitala nu va fi inzapezita. Fulgii rebeli din seara de luni vor fi inlocuiti de ploaie.

VINE PLOAIA
Ninsorile mult asteptate in aceasta iarna au ajuns cu intarziere in sudul tarii. Acest lucru s-a datorat, spun meteorologii, unei ierni mai calde, cu valori de temperatura care au ajuns chiar pana la 20°C. Acest lucru nu reprezinta insa o ciudatenie, dar, potrivit specialistilor de la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), in luna ianuarie s-a observat o tendinta evidenta de crestere a temperaturilor. "Ca recorduri recente ale lunii ianuarie s-au inregistrat in 2001 18°C la Constanta si Bucuresti si 20°C in 2002 la Craiova si Drobeta Turnu Severin. Un record al maximelor a fost in 22 ianuarie 2001, la Oravita cand s-au inregistrat 22°C", ne-au declarat acestia. Din pacate, stratul de zapada depus luni spre marti noaptea se va topi in scurt timp deoarece se asteapta ploi in urmatoarea perioada. Potrivit prognozei emisa de ANM astazi va ploua in Capitala, iar maine si poimaine vor cadea ninsori slabe. In zona de sud-est a tarii la sfarsitul saptamanii aria ninsorilor se va restrange si doar va fulgui. (Dana Purgaru)

REACTIE
"Stim ca toate primariile platesc asteptarea, numai ca unii dintre acestia o introduc intr-un tarif de lucru general"
Ilie Ionel Ciuclea - director general al Supercom
×
Subiecte în articol: economic deszapezire